Upravnik se povukao iz Bobar banke

Marina Čigoja
Upravnik se povukao iz Bobar banke

Banjaluka - Likvidacioni upravnik Bobar banke iz Bijeljine Savo Ševaljević podnio je ostavku na tu funkciju.

Na njegov zahtjev sa te dužnosti ga je u srijedu i formalno razriješila Agencija za bankarstvo RS. Za novog likvidacionog upravnika Bobar banke imenovan je pravnik iz Zvornika Mile Maksimović, koji je juče stupio na tu dužnost.

Razlozi zbog kojih je Ševaljević podnio ostavku za sada nisu poznati, a on je juče cijeli dan bio nedostupan na telefon.

Ševaljević je imenovan krajem novembra 2014. godine za privremenog upravnika Bobar banke nakon što je Agencija za bankarstvo uvela prinudnu upravu u tu banku. Za likvidacionog upravnika imenovan je krajem decembra prošle godine nakon što je na njegov prijedlog Agencija za bankarstvo oduzela dozvolu za rad Bobar banci i pokrenula postupak likvidacije. Ševaljević je tada rekao da je banka prezadužena, nelikvidna i nesolventna i da je zbog toga predložio likvidaciju kao najoptimalnije rješenje.

Ševaljević je, međutim, prije nekoliko dana kazao da je zbog otežane naplate kredita stečaj u Bobar banci neminovan i da bi prijedlog za njegovo pokretanje trebalo da podnese 20. marta nakon što utvrdi sva potraživanja. On je tada pojasnio da se u likvidaciju ide ako u likvidacionoj masi ima dovoljno novca da se namire svi povjerioci, a u suprotnom se proglašava stečaj.

Okružno tužilaštvo u Bijeljini zaprimilo je prijavu Agencije za bankarstvo RS protiv osoba zaposlenih u Bobar banci, čiji je identitet za sada nepoznat, zbog zloupotrebe službenog položaja i ovlašćenja. U prijavi je navedeno da u trezoru banke postoji manjak od 9,96 miliona KM. Govoreći o nestanku tog novca, Ševaljević je ranije rekao da on nije mogao nestati bez znanja službenika banke.

- Dva radnika vode evidenciju o unošenju i iznošenju novca iz trezora banke. Istražiće se da li su isti radnici od početka radili u trezoru - rekao je Ševaljević i dodao da će biti istražena i odgovornost direktora banke i njegovih najbližih saradnika.

Agencija za bankarstvo RS oduzela je dozvolu za rad Bobar banci 23. decembra 2014. i pokrenula postupak njene likvidacije. Agencija je podnijela izvještaj Okružnom tužilaštvu u Bijeljini nakon što je njen Interventni tim konstatovao da se ne podudaraju podaci iz evidencije banke sa stvarnim stanjem. Bobar banka je bila i u velikom gubitku, zbog čega joj je kapital pao ispod zakonskog minimuma. Njen minus je samo u prvih devet mjeseci prošle godine dostigao 18,1 milion maraka.

Depoziti

Vrijednost depozita, koji su ostali blokirani u Bobar banci, iznosila je 250 miliona KM, a u potpunosti će biti isplaćeni depoziti do 50.000 KM koji su osigurani. Vrijednost osiguranih depozita u Bobar banci iznosila je 86 miliona KM i Agencija za osiguranje depozita BiH počela je 19. januara njihovu isplatu. Preostali iznos biće isplaćivan iz likvidacione mase srazmjerno naplati potraživanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana