Upravljanje imovinom RS ispod očekivanja

Marina Čigoja
Upravljanje imovinom RS ispod očekivanja

BANjA LUKA - Finansijski efekti upravljanja državnom imovinom u Fondu za restituciju i u Akcijskom fondu Republike Srpske su ispod očekivanja i trebalo bi pronaći način da se ta imovina poveća i da postane ključni razvojni resurs RS.

Rekao je ovo juče u Banjoj Luci predsjednik Odbora za praćenje sprovođenja procesa privatizacije Narodne skupštine Republike Srpske Dušan Stojičić poslije tematske sjednice ovog odbora pod nazivom "Upravljanje akcijama Fonda za restituciju i Akcijskog fonda Investiciono-razvojne banke (IRB) - prva iskustva i kako dalje".

On je rekao da je u Akcijskom i Fondu za restituciju RS skoncentrisano oko 1,9 milijardi maraka državnog kapitala, koji može biti značajan potencijal za Srpsku.

- Neophodno je zaštititi imovinu od privatizacije i njome upravljati tako da se ona poveća i da predstavlja ključni razvojni resurs RS - kazao je Stojičić.

Dodao je da će sve diskusije, sugestije i prijedlozi sa ove sjednice biti uzeti u obzir i da će se na osnovu njih pripremiti zaključci koji će biti dostavljeni Narodnoj skupštini na razmatranje.

Vršilac dužnosti izvršnog direktora Sektora za prodaju i restrukturiranje u IRB RS Antonija Dulić rekla je da je, prema podacima na kraju septembra, ukupna imovina Akcijskog fonda iznosila 1,74 milijardi maraka. Istakla je da je koncept privatizacije koji je nastao formiranjem IRB-a i fondova veoma uspješan, jer su zakoni koji su doneseni u toj oblasti doprinijeli efikasnijem upravljanju državnom imovinom.

- Formiranjem fondova stvorile se se mogućnosti za podršku razvojnim projektima, što ranije nije bio slučaj - istakla je Dulićeva.

Zakon

Dušan Stojičić je rekao da bi Vlada RS trebalo da preispita član sedam Zakona o Akcijskom fondu, jer je, kako je rekao, njime omogućeno da se dio sredstava do kojih Akcijski fond dođe može prebaciti u budžet.

- To znači da ona ne moraju otići u neke nove projekte već u potrošnju i smatram da to nije dobro - rekao je Stojičić. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana