Uprava Badera iz Šamca otpustila 23 radnika: Tražili plate, dobili otkaze

Marijana Miljić
Uprava Badera iz Šamca otpustila 23 radnika: Tražili plate, dobili otkaze

Šamac - Direktor i vlasnik šamačkog "Badera" Bernard Šnajder uručio je otkaze za svih 23 radnika koji su blokirali ovo preduzeće i nisu dozvolili nikome da uđe u njegove prostorije.

Šnajder, koji prethodnih dana nije boravio u RS, posjetio je za vikend Šamac i obavijestio radnike iz proizvodnje, koji su blokirali kapiju preduzeća, da su dobili otkaze.

- Ovo je sramota. Ostavljeni smo na ulici, a samo smo tražili ono što nam po zakonu pripada i što smo zaradili. Gaze nas kao komarce. Ne znam kako ćemo prehraniti porodice. Pojedinim zaposlenima je ostalo nekoliko mjeseci do penzije, a nekima godinu-dvije. Sada smo svi u ambisu - rekao je predsjednik Sindikata "Badera" Marko Popović.

Poslodavac je radnicima dužan četiri plate, a doprinose i poreze nije uplatio za godinu i po. Radnici u proizvodnji su u pokušaju da naplate što su zaradili prvo stupili u štrajk. Kada to nije urodilo plodom, blokirali su ulaz u fabriku i danima onemogućavali da bilo ko uđe u njen krug.

- Nismo imali izbora jer su odbili sve naše zahtjeve za pregovore. Osim nas oštetili su i budžet RS, a niko neće ni prstom da mrdne da nešto uradi - kazao je Popović.

Radnici su već podnijeli i zahtjev za stečaj, zatražili su pomoć inspekcije rada, a najavljuju da će zbog uručenih otkaza tužiti Šnajdera.

- Inspektori su nam rekli da možemo samo tužiti Šnajdera. Ništa nam drugo i ne preostaje - kaže Popović.

Advokati, koji zastupaju Šnajdera, potvrdili su da su radnicima uručili otkaze jer su blokirali rad preduzeća i time nanijeli veliku štetu preduzeću.

Šnajder je putem svojih advokata podnio i krivičnu prijavu protiv 23 zaposlena i tužbu zbog blokade fabrike i onemogućavanja rada onima koji to žele.

Ova njemačka firma, koja se bavi proizvodnjom i montiranjem željeznih konstrukcija, stigla je u Šamac 2005. godine, a problemi u njenom poslovanju pojavili su se u posljednje tri-četiri godine.

Opština

Pomoć otpuštenim radnicima najavljuju iz opštine Šamac.

- Čuo sam da su dobili otkaze. Razgovaramo sa njima i pokušavamo da im obezbijedimo novo radno mjesto. Dodijelićemo podsticaje poslodavcima koji ih zaposle, dok dio njih ima plan da zajednički pokrenu jedan vid preduzetništva. Podržaćemo ih u tim namjerama i pomoći koliko budemo mogli - kazao je načelnik Šamca Đorđe Miličević i dodao da su šanse za nastavak rada "Badera" svedene na minimum.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana