Unis kreće u vraćanje dugova, radnici u štrajk

Marijana Miljić
Unis kreće u vraćanje dugova, radnici u štrajk

Doboj, Derventa - Okružni privredni sud u Doboju prihvatio je plan restrukturiranja Fabrike cijevi "Unis" iz Dervente, a zaposleni koji nisu podržali ovaj dokument za ponedjeljak su najavili generalni štrajk.

Planom restrukturiranja definisani su rokovi izmirenja dugovanja prema povjeriocima teška 480,09 miliona maraka. Za plan je glasalo 340 povjerilaca čiji zbir potraživanja iznosi 361,53 miliona, dok je protiv ovog dokumenta bilo njih 530 kojima "Unis" duguje 118,56 miliona KM.

- Utvrđena potraživanja povjerilaca koji su glasali za plan dužnik će isplatiti u idućih deset godina.  Obaveze prema onima koji nisu podržali ovaj dokument u skladu sa zakonskim rješenjima su umanjene za deset odsto i "Unis" je dužan da ih izmiri u roku od dvije godine - navedeno je u rješenju suda donesenom 28. aprila.

Sud je nakon prihvatanja plana restrukturiranja razriješio Radomira Jokića kojeg je na početku ovog procesa imenovao za povjerenika u "Unisu".

Sa predstavnicima "Unisa" juče nismo uspjeli stupiti u kontakt, dok u sindikatu ove fabrike kažu da radnici ne dobijaju plate i da će u ponedjeljak stupiti u generalni štrajk.

-  Većina sadašnjih i bivših radnika kojima nisu isplaćene plate prvo je glasala za plan restrukturiranja da bi potom povukli glas jer smo izrazili sumnju u njegovo sprovođenje s obzirom na to da nam ni sada ne isplaćuju plate, niti uplaćuju doprinose. U aprilu nam je isplaćeno samo 80 odsto plate za januar, a doprinosi nisu uplaćivani. Posla nema, a već dugo najavljuju da treba stići repromaterijal. Zbog toga ćemo u ponedjeljak stupiti u generalni štrajk i na taj način ukazati na teško stanje u fabrici - kazala je predsjednica sindikale organizacije "Unisa" Radoslava Milanković.

Da bi sud prihvatio plan restrukturiranja bilo je potrebno da najmanje 25 odsto povjerilaca glasa za plan, ali i da zbir iznosa njihovih potraživanja bude veći od potraživanja povjerilaca koji su se izjasnili protiv plana. Za plan su glasali povjerioci kojima "Unis" duguje najveći iznos novca, a ubjedljivo najveća potraživanja ima Izvozno-kreditna agencija (IGA) BiH koja iznose oko 160 miliona maraka.

IGA je došla na ivicu propasti jer je "Unisu" bez obzira na ogroman rizik odobrila garancije za kredite, a zbog toga se našla pod lupom istražne komisije Predstavničkog doma Parlamenta BiH.

Inicijativa

Okružni privredni sud u Doboju pokrenuo je postupak restrukturiranja "Unisa" u septembru prošle godine jer ova fabrika godinama posluje u minusu. Rješenje o otvaranju postupka restrukturiranja doneseno je na prijedlog povjerioca RTC "Luka Šamac", čiji je vlasnik "Balkan stil", koji je vlasnik i "Unisa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana