Unapređenje poreskog sistema u Srpskoj

Marijana Miljić
Unapređenje poreskog sistema u Srpskoj

BANjA LUKA - Jedinstveni sistem za registraciju, kontrolu i naplatu doprinosa, koji je u RS uveden 1. januara ove godine na osnovu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Poreskoj upravi RS (PURS), predstavlja nastavak poreske reforme u Srpskoj i približavanje domaćeg poreskog sistema naprednim poreskim sistemima u Evropi i svijetu.

Rekao je ovo juče na tematskoj konferenciji za novinare u Banjoj Luci pomoćnik ministara finansija RS Jovo Radukić. On je naglasio da se u PURS od 1. januara vrši jedinstvena registracija obveznika doprinosa.

- Ovaj sistem predstavlja jedinstvenu bazu podataka uspostavljenu da se privrednicima pojednostavi sistem registracije. Vanbudžetskim fondovima, uspostavljanjem ovog sistema, ostavljen je prostor da se više bave pravima i finansiranjem prava iz doprinosa, dok je teret registracije, kontrole i naplate doprinosa na strani Poreske uprave - kazao je Radukić.

On je naglasio da će PURS na osnovu ove jedinstvene baze podataka lakše procjenjivati rizik i poboljšavati, unapređivati i učiniti efikasnijom naplatu doprinosa.

Vršilac dužnosti direktora Poreske uprave RS Mile Banika rekao je da je PURS spreman za ovaj projekat, te da je za sedam radnih dana u januaru primljena 3.181 prijava, od čega se 84 odsto odnose na prijave novozaposlenih, a 16 odsto na odjavljene radnike.

- Poreska uprava je preuzela od vanbudžetskih fondova evidencije o prijavi zaposlenih i sve novoprijavljene i odjavljene radnike vodiće i u svojim evidencijama, u jedinstvenoj bazi podataka koju će integrisati zajedno sa uplatama doprinosa za te zaposlene - kazao je Banika.

Prema njegovim riječima, Poreska uprava će na kraju godine, objedinjujući sve te podatke, svakom zaposlenom radniku uručiti uvjerenje o uplaćenim doprinosima u svrhu ostvarivanja prava na penziju ili drugih prava koja proističu iz Zakona o socijalnom osiguranju.

Banika je podsjetio da dugovanja za doprinose iz ranijih perioda u RS iznose oko 350 miliona maraka, a da je Poreska uprava u prošloj godini pokrenula 9.500 postupaka prinudne naplate.

Dejvid Liberman

Direktor ekonomskog odjeljenja američke Agencije za međunarodni razvoj (USAID) Dejvid Liberman kazao je da će ovaj sistem spriječiti postojanje nelojalne konkurencije i imaće značajnu ulogu na tržištu i u kretanju radne snage.

- Vlada SAD je dala više od milijardu dolara za BiH radi njenog oporavka od rata, a sada je novčana pomoć fokusirana na jačanje ekonomskog razvoja s ciljem da BiH stvori konkurentnu ekonomiju - kazao je Liberman.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana