Unapređenje ekonomske saradnje BiH i Srbije

Glas Srpske
Unapređenje ekonomske saradnje BiH i Srbije

SARAJEVO - Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mladen Zirojević i potpredsjednik Vlade Srbije Mlađen Dinkić potpisali su u petak u Sarajevu sporazum o ekonomskoj saradnji dvije države, javila je Srna.

Zirojević je pojasnio da se potpisani Sporazum odnosi na oblasti poljoprivrede, mašinske, hemijske, farmaceutske i elektrotehničke industrije, šumarstva i vodoprivrede, transporta i telekomunikacija, životne sredine, turizma, rudarstva i energetike, kao i na gasnu infrastrukturu, te informaciono-računarsku tehnologiju.

- Sporazum predviđa saradnju i u domenu razmjene znanja, iskustva i proširenje saradnje na planu razvoju malih i srednjih preduzeća, kao i druga područja ekonomske saradnje o kojima se međusobno može postići dogovor na osnovu ovog sporazuma - naglasio je Zirojević.

Istakao je da je Sporazum u saglasnosti sa odredbama međunarodnog ugovornog prava i bazira se na principima Svjetske trgovinske organizacije, uz puno uvažavanje normi međunarodnog prava.

- Dinkić i ja smo konstatovali da je u obostranom interesu ponovno uspostavljanje zajedničke saradnje na planiranju, razvoju i izradi složenih sistema u sferi namjenske industrije, kao i zajedničkom nastupu na stranim tržištima, zbog čega sam predložio i potpisivanje sporazuma o saradnji u oblasti odbrambene industrije između BiH i Srbije - rekao je Zirojević.

On je istakao da je saradnja u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja veoma značajan segment, gdje bi se mogla znatno unaprijediti saradnja BiH i Srbije, putem potpisivanja bilateralnog sporazuma.

Potpisnici su izrazili nadu da Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH neće usvojiti Prijedlog zakona o zaštiti domaće proizvodnje, "jer je u suprotnosti sa odredbama međunarodnih sporazuma i CEFTA".

Zirojević je naglasio da bi BiH i Srbija trebalo da potpišu sporazum o priznavanju sertifikata o kvalitetu proizvoda, što je Dinkić podržao.

Sastanku je prisustvovao i zamjenik ministra komunikacija i transporta BiH Veselin Poljašević koji je predložio potpisivanje sporazuma o željezničkom transportu.
Dinkić je rekao da je BiH najvažniji ekonomski partner Srbiji i da će ekonomska kriza koja vlada u cijelom svijetu ostaviti traga na obje zemlje, te dodao da uvođenje carina nema ekonomskog smisla, već usporava prijem u EU i STO.

- Zbog toga se Srbija mora okrenuti zemljama u regionu, ne samo BiH, već i Hrvatskoj. Ono na čemu moramo da radimo je da skratimo granične procedure i otvorimo jedno novo poglavlje - istakao je Dinkić i dodao da se i BiH i Srbija moraju pripremiti za ulazak u EU. On je rekao da podržava prijedlog o potpisivanju sporazuma o željezničkom transportu i dodao da bi se tom sporazumu mogao pridružiti i sporazum o plovidbi rijekom Savom.

Razmjena

Zirojević je napomenuo da je ukupan obim spoljnotrgovinske razmjene dvije zemlje prošle godine iznosio oko 2,64 milijarde KM, od čega je BiH izvezla robe u vrijednosti oko 940 miliona KM, a uvezla u vrijednosti oko 1,7 milijardi KM.
Prema njegovim riječima, Srbija je najveća zemlja strani ulagač u BiH i njena ukupna ulaganja u BiH iznose 1,6 milijardi KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana