Umjesto da proizvodi, BiH uvozi uljarice

Tanja Kovačević
Umjesto da proizvodi, BiH uvozi uljarice

BANjA LUKA - Iako ima uslove za proizvodnju industrijskog bilja, BiH samo za uvoz 100 hiljada tona zrna uljarica godišnje potroši oko 70 miliona maraka, rekao je šef Zavoda za industrijsko bilje u Poljoprivrednom institutu RS Miloš Nožinić.

On je istakao da je proizvodnja industrijskog bilja od nekoliko hiljada hektara u Srpskoj daleko od onoga što je predviđeno Strategijom razvoja poljoprivrede Republike Srpske do 2015. godine.

- Predviđeno je da industrijsko bilje treba da zauzme najmanje deset odsto ukupnih sjetvenih površina, od čega pet odsto treba da bude zasijano sojom. Međutim, realno stanje pokazuje da smo još uvijek daleko od cilja. Mnogo novca se nepotrebno odliva, jer samo prerađivački kapaciteti "Bimala" iz Brčkog trebaju oko 100 hiljada tona zrna uljarica, a samo 15 odsto sirovina obezbjeđuju od domaćih proizvođača, pa su prinuđeni na uvoz - ističe Nožinić.

Dodao je da se više od 80 odsto površina zasijanih uljaricama u prošloj godini u BiH nalazi u Srpskoj.

- U 2008. godini industrijsko bilje zasijano je na četiri hiljade hektara, od čega je pod sojom bilo tri hiljade hektara, a prinos od dvije tone po hektaru je veoma nizak - kaže Nožinić.

Ističe da je u razvoju proizvodnje industrijskog bilja presudna uloga i pomoć države.

- Proizvođači ovog bilja nemaju dobre podsticaje, treba više ulaganja u mehanizaciju, a potrebni su i povoljniji krediti i ulaganja u sušare, jer je kod uljanih biljaka česta pojava užegnuća - ističe Nožinić.

U Ministarstvu poljoprivrede RS kažu da još uvijek ne znaju koliko će površina u ovoj godini biti zasijano ovim kulturama.

- Kao i prethodnih godina, najveće površine industrijskim biljem biće zasijane u Semberiji i Posavini. U završnoj fazi je izrada pravilnika o podsticajima u 2009. godini, kojim će biti regulisani i podsticaji za industrijsko bilje - kažu u Ministarstvu i dodaju da je u 2008. godini u proljećnoj sjetvi odobren novac za isplatu regresa od 200 maraka po hektaru za sjetvu soje, uljane repice i duvana.

Okruženje

Jedna trećina ulja u svijetu dobija se iz soje.

- U Hrvatskoj se sije oko 60.000 hektara soje, u Srbiji 150.000 hektara, dok je u Ukrajini proizvodnja soje porasla nekoliko puta i sada je njom zasijano blizu 100.000 hektara - istakao je Nožinić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana