Ulazak Hrvatske u EU smanjiće izvoz

Tanja Šikanjić
Ulazak Hrvatske u EU smanjiće izvoz

BANjALUKA - Obim izvoza iz BiH na hrvatsko tržište značajno će biti smanjen nakon što Hrvatska uđe u Evropsku uniju, jer mnogi domaći prehrambeni proizvodi nemaju status plasmana na evropsko tržište, što će stvoriti ogromne gubitke domaćim proizvođačima.

Ovo je istakao ekonomski ekspert Spoljnotrgovinske komore BiH Duljko Hasić i dodao da će se zbog rigoroznih kontrola Evropske unije prilikom plasmana robe iz BiH u Hrvatsku drastično smanjiti izvoz proizvoda biljnog i životinjskog porijekla.

- Ulazak Hrvatske u EU imaće negativne posljedice na izvoz iz BiH, jer je Hrvatska naš najznačajniji trgovinski partner - istakao je Hasić.

On je podsjetio da će problem predstavljati i granični prelazi.

- Poslije pristupanja Hrvatske Evropskoj uniji plasman robe iz BiH u ovu susjednu zemlju biće omogućen samo preko dva granična prelaza i to Stara Gradiška - Bosanska Gradiška i Metkovići - Doljani, što će dodatno poskupiti izvoz robe iz BiH - istakao je Hasić i dodao da bi bilo neophodno uspostaviti od pet do sedam prelaza.

Sekretar Udruženja poljoprivrede, vodoprivrede, ribarstva, prehrambene i duvanske industrije Slavko Stevanović dodaje da Republika Srpska ostvaruje značajan izvoz mlijeka, mliječnih proizvoda i mesnih prerađevina na hrvatsko tržište.

- Na poslednjem sastanku foruma CEFTA predstavnicima nadležnih institucija smo ukazali na to da je neophodno ubrzati određene aktivnosti za stvaranje preduslova za neometan izvoz proizvoda životinjskog porijekla u Evropsku uniju - istakao je Stevanović.

On je dodao da, ukoliko se ništa ne preduzme po tom pitanju, proizvođači i prerađivači hrane iz RS neće moći uopšte da plasiraju svoju robu na tržišta zemalja Evropske unije, a kojima će se uskoro pridružiti i Hrvatska.

Razmjena

Za prvih sedam mjeseci ove godine spoljnotrgovinska razmjena BiH sa Hrvatskom je iznosila 2,598 miliona maraka. Iz BiH je u Hrvatsku u pomenutom periodu izvezeno robe u vrijednosti 840 miliona maraka, a uvezeno u vrijednosti 1,758 miliona maraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana