Ulaganje u puteve unaprijedilo transport robe

Marijana Miljić
Ulaganje u puteve unaprijedilo transport robe

Banjaluka - BiH je u konkurenciji od 155 zemalja zauzela 55. mjesto po efikasnosti trgovačke logistike i poboljšala je svoj plasman u odnosu 2010. godinu, kada je bila na 87. poziciji, navedeno je u najnovijem izvještaju Svjetske banke o trgovačkoj logistici.

Kada je u pitanju region, bolja od BiH, koja ima 2,99 bodova je Slovenija, koja je ove godine zauzela 34. mjesto, dok je prije dvije godine bila na 57. poziciji, te Hrvatska koja se plasirala na 42. mjesto sa 3,16 bodova i koja je poboljšala svoj plasman u odnosu na onaj od prije dvije godine kada je bila na 74. mjestu.

Srbija je takođe ove godine poboljšala svoju poziciju i našla se na 75. mjestu, dok je 2010. bila na 83. mjestu.

Od zemalja regiona jedino je Makedonija ove godine zabilježila pad trgovačke efikasnosti jer se našla na 99. mjestu, dok je 2010. godine bila na 73. mjestu.

Crna Gora je prema izvještaju Svjetske banke od zemalja regiona prošla najgore, a ove godine unaprijedila svoju poziciju po efikasnosti trgovačke logistike u odnosu na 2010. godinu za samo jedno mjesto i zauzela 120. poziciju.

Predsjednik Udruženja prevoznika RS Nikola Grbić rekao je da je primijećen blagi pomak kada je u pitanju transport robe i povezivanje proizvođača i potrošača, ali da je potrebno sprovesti korjenite promjene.

- Ministarstvo transporta i komunikacija BiH i Ministarstvo saobraćaja i veza RS ne izdaju sve potrebne licence na vrijeme zbog čega gubimo poslove vrijedne milione maraka. Nadležne institucije treba da počnu da rade svoj posao i da obezbijede svu potrebnu logistiku kada je u pitanju transport - rekao je Grbić i dodao da je potrebno poboljšati komunikaciju sa institucijama u EU.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović rekao je da je primjetno da je trgovačka logistika u BiH unaprijeđena, te da je poboljšanom sistemu prevoza robe prije svega doprinijelo ulaganje u infrastrukturu.

- Pored toga i transportne kompanije u BiH nastoje da budu što efikasnije u prevozu robe od dobavljača do kupca - rekao je Pavlović.

On je naglasio da je u BiH neophodno i dalje raditi na unapređenju efikasnosti trgovačke logistike i to prije svega ulaganjem u infrastrukturu, te otklanjanjem poteškoća prilikom izdavanja licenci i dozvola za transport robe iz BiH u najudaljenije zemlje.

 

Izvještaj Svjetske banke "Povezivanje radi uspješnije konkurencije: trgovinska logistika u svjetskoj ekonomiji", koji se objavljuje svake dvije godine, obuhvatio je 155 zemalja koje su rangirane na osnovu anketa sprovedenih među međunarodnim kompanijama za prevoz tereta i ekspresnu dostavu.

Prvoplasirani

Prvo mjesto po razvijenosti trgovačkih kapaciteta zauzeo je Singapur sa 4,13 bodova, drugo mjesto je pripalo Hongkongu sa 4,12 bodova, a treće Finskoj sa 4,05 bodova. Posljednje, 155. mjesto pripalo je Haitiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana