Ulaganje u prerađivačke pogone ključno za osvajanje tržišta: Produktivnost raste uz nove tehnologije

Milijana Latinović
Ulaganje u prerađivačke pogone ključno za osvajanje tržišta: Produktivnost raste uz nove tehnologije

LAKTAŠI - Nove tehnologije su ključ za razvoj privrede i podizanje produktivnosti, što potvrđuje preduzeće “Kolektor CCL” iz Laktaša, koje je, uprkos krizi, nivo proizvodnje povećalo za 20 odsto i od početka godine zaposlilo desetine novih radnika.

Osnovna djelatnost ovog preduzeća, koje je dio slovenačkog koncerna “Kolektor Group”, je proizvodnja elektrokomponenti za automobilsku industriju, industriju ručnih alata i kućnih aparata, a samo neki od partnera sa kojima posluju su veliki brendovi “Bosch”, “Borg Wagner” i “Hilti”.

Najveća iskušenja koja je donijela godina pandemije prebrodili su uz ogromne napore i disciplinu svih zaposlenih, bez ijednog dana zatvaranja pogona. U ovoj godini, koju već sada karakterišu razne tržišne turbulencije, pogon firme u Laktašima zaposlio je 70 novih radnika, a zahvaljujući narudžbama kupaca koje imaju do kraja godine i koje su u značajnom porastu, u “Kolektor CCL” očekuju da će do kraja godine ostvariti izvoz veći od 30 miliona evra.

Generalni direktor preduzeća “Kolektor CCL” Predrag Zorić rekao je da je otvaranje svakog novog pogona početak jedne izuzetne prilike.

- Najvažniju kariku u preduzeću čine ljudi - naglasio je Zorić.

U uspješnost poslovanja ovog preduzeća uvjerio se i ministar privrede i preduzetništva RS Vjekoslav Petričević, koji je naglasio da je obezbjeđenje novih tehnologija u prerađivačkoj industriji ključ uspjeha.

- Ovo preduzeće je jedan od dobrih primjera ulaganja - naglasio je Petričević i podsjetio da su privrednicima na raspolaganju četiri miliona maraka za ulaganje u nove tehnologije te da je javni poziv otvoren do 7. juna. On je pozvao sve privrednike da podnesu zahtjev za podsticaj za nabavku nove tehnologije, koji iznosi maksimalno 30 odsto investicije.

Načelnik Laktaša Miroslav Bojić rekao je da je “Kolektor” jedna od najznačajnijih kompanija u opštini koja zapošljava veliki broj radnika i u velikoj mjeri utiče na prihod lokalnog budžeta.

- Osim te firme, tu su još neke kompanije koje su lideri u svojim oblastima, ne samo u regiji već u cijeloj Republici. Neke od njih su “Vendom”, “Vepro”, koja je poznata po svojoj betonskoj galanteriji, zatim “Sektor sekjuriti”, “Cablley” i druge koje zapošljavaju veliki broj radnika. Razvoj tih preduzeća je veoma važan za lokalnu zajednicu i nastojimo da stvorimo blisku saradnju sa privredom koja je produžena ruka razvoja opštine - rekao je Bojić.

Jedinstveni trening centar

Stabilno poslovanje za “Kolektor CCL” je temelj za proširenje poslovanja i nova zapošljavanja, a da bi se kretali u korak sa novim potrebama za kvalifikovanom radnom snagom ističu izuzetno dobru saradnju sa gradskom razvojnom agencijom “PREDA” i Mašinskom školom u Prijedoru.

- Za potrebe praktične nastave učenika ove škole, za novu nastavnu godinu formiraćemo interaktivni trening centar za alatničarstvo, prvi takav na ovim prostorima - naveli su u ovom preduzeću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana