Ulaganja otvaraju nova radna mjesta

Daliborka Sekulić
Ulaganja otvaraju nova radna mjesta

BANjA LUKA - Strategija podsticanja i razvoja stranih ulaganja u RS za period od 2009. do 2012. godine stvoriće povoljniji ambijent za strane investicije što će sigurno dovesti do otvaranja novih radnih mjesta i zapošljavanja, kazala je direktor Privrede komore RS Dragica Ristić.

Ona smatra da će strani ulagači u RS doći kada prepoznaju da je RS pogodno mjesto za investiranje.

- Rejtinzi nezavisnih institucija koje prave analize, gdje BiH i RS uglavnom nije visoko rangirana, imaju veliki uticaj na investitore koji najčešće ovakve analize uzimaju kao orijentir za svoje investicije. Ali u posljednjih nekoliko godina intenzivno radimo da se poslovna klima i ukupan ambijent u RS poboljšaju - kazala je Ristićeva.

Prioritetni sektori na koje će se Strategija posebno bazirati, ističe Ristićeva, jeste poljoprivredna i prehrambena industrija, te drvoprerađivačka i drvna industrija.

- Imamo i izuzetne prednosti u sektoru energetike, a ne trebamo zanemariti ni sektor metala gdje imamo značajne resurse - rekla je Ristićeva.

U Investiciono-razvojnoj banci RS kažu da će Strategijom u RS biti uveden sistematičniji pristup privlačenju stranih ulaganja.

- Strategija će značiti i okvir za koordinaciju svih institucija koje su okupljene oko privlačenja investitora. Smatram da bi se trebali bazirati na privlačenje investicija u prerađivački sektor, odnosno proizvodnju proizvoda visoke prodajne vrijednosti. Važne su i investicije koji donose nove i savremene tehnologije - kazao je rukovodilac Odjeljenja za međunarodne odnose IBR RS Marko Tutnjević.

Strategiju podsticanja i razvoja stranih ulaganja u RS za period od 2009. do 2012. godine usvojila je NSRS, a predviđa četiri strateška cilja koja se odnose na unapređenje investicione i poslovne klime, stvaranje efektivnog institucionalnog okvira za privlačenje stranih direktnih ulaganja, usmjerenje na prioritetne sektore, te usmjerenje na odabrane zemlje uz privlačenje svih tipova stranih direktnih investicija. RS će se u privlačenju stranih direktnih investicija prvenstveno usmjeravati na Srbiju, Rusiju, Kinu, Sloveniju, Hrvatsku, Austriju, Njemačku i Italiju.

Teškoće

Dragica Ristić kaže da se investitori kod nas najčešće žale na dugi period za početak investiranja, pribavljanje potrebnih građevinskih dozvola, urbanističke saglasnosti i slično. Marko Tutnjević smatra da je poslovna klima u RS poboljšana smanjenjem političkog rizika i jačanjem finansijskog sektora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana