Ulaganja dva puta veća od planiranih

Daliborka Sekulić
Ulaganja dva puta veća od planiranih

BANjA LUKA - "Vitaminka" je danas tehnološki moderna fabrika sa zaokruženim procesom proizvodnje i ukupnim investicijama od oko 25 miliona maraka, što je dva puta više u odnosu na obaveze predviđene ugovorom o privatizaciji.

Ovo je juče nakon posjete preduzeću "Vitaminka" rekao predsjednik Odbora za praćenje sprovođenja procesa privatizacije Narodne skupštine RS Dušan Stojičić.

- Zaposleno je mnogo više radnika nego što je bilo obavezno, a ova fabrika u kontinuitetu ima uspon pozitivnih i dobrih rezultata, što znači da je privatizacija bila u funkciji toga da se, ne samo spasi jedno preduzeće, nego da se oživi proizvodnja, što je rezultiralo plasmanom "Vitaminke" kao jednog od vodećih preduzeća u BiH - rekao je Stojičić.

Član Upravnog odbora "Vitaminke" Žarko Mikić kaže da ovo preduzeće trenutno zapošljava 235 radnika, čija je prosječna plata 550 maraka.

- Prošlu godinu obilježio je pad proizvodnje zbog smanjenja izvoza i nije ostvaren strateški cilj da trećinu od ukupnog prihoda izvozimo - rekao je Mikić.

Najavljena je saradnja sa "Popovim poljem", koja bi trebala rezultirati manjim uvozom sirovina.

Stojičić je istakao da proces privatizacije u Srpskoj još nije završen.

- Tek je nominalno oko dvije trećine vrijednosti državnog kapitala od osam milijardi i 500 miliona maraka, na koliko je 30. juna 1998. godine procijenjena državna imovina, privatizovano. Jedna trećina neprivatizovanih i manje atraktivnih preduzeća, njih oko 400, u vrijednosti preko dvije milijarde maraka, u posljednjih godinu dana nisu našla kupce - rekao je Stojičić.

On je istakao da Vlada RS mora da promijeni strategiju privatizacije, te da naglasak stavi na partnere, a ne na cijenu.

Odbor za praćenje sprovođenja procesa privatizacije Narodne skupštine RS u ovoj godini obići će još nekoliko preduzeća koja predstavljaju uspješne primjere privatizacije.

Zakon

Stojičić je rekao da će se na sjednici NS RS naći izvještaj Odbora kojim će se predložiti set zaključaka Narodnoj skupštini s ciljem da se predloži novi Zakon o radničkom akcionarstvu. Ovim Zakonom preostali dio državnog kapitala i preduzeća koja su prošla proces privatizacije, ali imaju određene probleme, mogli bi kroz ovo akcionarstvo ostvariti bolje poslovanje i pozicioniranje na tržištu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana