Ulagači se okreću sigurnijim investicijama

Glas Srpske
Ulagači se okreću sigurnijim investicijama

LONDON - Evropske akcije juče su oslabile prateći kretanje azijskih berzanskih indeksa, a uzrok pada je što su se ulagači zbog zabrinutosti za rast globalne privrede okrenuli sigurnijim investicijama.

Akcije na evropskim berzama oslabile su juče za 1,2 odsto, svjetski indeks MSCI pao je za 0,8 odsto, a akcije zemalja u razvoju su izgubile na vrijednosti za 1,34 odsto.

Akcije na azijskim berzama pale su poslije neujednačenog dana na njujorškom Vol Stritu koji je pojačao pesimizam o izgledima svjetske privrede.

Tokijski indeks Nikei 225 izgubio je jedan procenat prosječne vrijednosti akcija poslije saopštenja vlade da je junski izvoz pao za 3,3 odsto, na 75,6 milijardi dolara.

U Njujorku, akcije S&P 500 popele su se za 0,1 odsto, a Nasdakove opale za pola procenta.

Američka finansijska institucija "Morgan Stenli" je snizila prognozu globalnog rasta za 2012. godinu, navodeći kao razlog "pogreške u finansijskoj politici" u SAD i Evropi, prenijele su agencije.

- Investitori sve više sumnjaju u brzo i efikasno rješenje fundamentalnih problema SAD, jer je riječ o deficitu platežnog bilansa i budžeta, dok je svijet zbog slabljenja dolara izgubio ekvivalent uz pomoć kojeg može da upravlja svojim uštedama, izjavio je zamjenik ministra finansija Rusije Sergej Storčak.

Prema njegovim riječima, međunarodna ekonomija se suočila sa paradoksalnom situacijom, jer su u SAD niske kamatne stope u spoju sa niskom inflacijom, a istovremeno nizak je tempo rasta američke ekonomije u kontekstu vrlo povoljnih uslova za razvoj.

Storčak osnovne uzroke takvog stanja vidi u tom što investitori ne vjeruju u američke perspektive.

On je istakao da za sada nije jasno šta će smijeniti dolar u ulozi globalnog ekvivalenta, ali je sigurno da taj novi ekvivalent treba da osigura komforne uslove za realizaciju dugoročnih interesa.

Saradnja SAD i Kine

Globalna ekonomska stabilnost zavisi o saradnji SAD-a i Kine, rekao je američki potpredsjednik Džo Bajden kineskom potpredsjedniku Siju Đinpingu, u razgovoru koji bi trebalo da osnaži povjerenje u američki dolar i doprinese jačanju veza.

- Rekao bih da ne postoji važnija veza koju SAD mora uspostaviti od uske veze sa Kinom - rekao je Bajden i dodao da je uvjeren da ekonomska stabilnost svijeta uveliko zavisi od saradnje između SAD-a i Kine.

Đinping je rekao da vjeruje da u novim uslovima Kina i SAD imaju još veće zajedničke interese i još veću odgovornost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana