Ulagači razočarani, povjerenje poljuljano

Glas Srpske
Ulagači razočarani, povjerenje poljuljano

NjUJORK - Više od dva i po odsto potonuli su u četvrtak vodeći indeksi na Volstritu, pri čemu je Donj Jones zaronio na najniži nivo u šest sedmica, jer je ulagače obeshrabrio podatak o znatno većem padu zaposlenosti u SAD nego što se očekivalo, prenijeli su portali.

U junu je u SAD bez posla ostalo 467.000 osoba, što je znatno više od 363.000, koliko su očekivali analitičari. Pri tom je stopa nezaposlenosti dostigla 9,5 odsto, najviši nivo u 26 godina.

Razočaranje ulagača tim je veće što je tim podacima prekinut četvoromjesečni trend laganog oporavka tržišta rada. Stoga je, kažu analitičari, ovaj izvještaj dodatno oslabio ionako poljuljano povjerenje na tržištu.

- Sve je više pokazatelja koji ne opravdavaju snažan proljećni rast cijena dionica. Rast nezaposlenosti loš je za cijelu privredu. To nije pozitivno za trgovački i industrijski sektor jer manji broj plata znači manju potrošnju. Nije pozitivno ni za finansijski sektor jer je rast nezaposlenosti povezan s rastom stope neplaćanja kreditnih rata. Ukratko, ovi podaci pokazuju da oporavak privrede neće biti mirno jedrenje -  objašnjava Saša Kostadinov, portfelj menadžer u firmi  Shaker Investments.

Zbog toga su pale cijene dionica u gotovo svim sektorima, a pod najvećim su pritiskom bili energetski, industrijski, finansijski, tehnološki i trgovački sektor.

Tako je S&P indeks trgovačkog sektora potonuo četiri odsto, dok je indeks energetskog sektora pao 3,6 odsto.

Kada je riječ o evropskim berzama, cijene dionica u četvrtak  oštro pale. U petak je trgovanje počelo sa blagim oporavkom.

Na azijskim su berzama cijene dionica u četvrtak  pale, ali ne tako snažno kao u četvrtak na Volstritu.

Evropa

Ni u Evropi privredna situacija nije baš blistava. U junu je stopa nezaposlenosti u evrozoni dostigla 9,5 odsto, najviši nivo u deset godina. Od maja prošle godine u evrozoni je bez posla ostalo 3,4 miliona ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana