Ukupni gubici banaka 3,4 biliona dolara

Glas Srpske
Ukupni gubici banaka 3,4 biliona dolara

ISTANBUL - Međunarodni monetarni fond (MMF) u najnovijem polugodišnjem izveštaju "Globalna finansijska stabilnost", snizio je procjenu otpisa dugova banaka i drugih finansijskih organizacija u trogodišnjem periodu do kraja 2009. godine na 3,4 biliona dolara, što je 600 miliona dolara manje nego u prethodnoj, aprilskoj prognozi, prenijele su juče agencije.

MMF je u aprilu predvidio da bi ukupni gubici banaka i ostalih kompanija u finansijskom sektoru mogli, u periodu od početka 2007. do kraja 2009. godine, da premaše sumu od četiri biliona dolara, ali je ta procjena umanjena usljed opšteg poboljšanja situacije na tržištu vrijednosnih papira, ali i primjene novog načina obračuna gubitaka nastalih zbog nemogućnosti naplate takozvanih "loših zajmova".

- Globalna finansijska stabilnost se povećala, ali rizici su i dalje visoki, pa je rizik od preokreta i dalje značajan - navodi se u analizi MMF-a, koju je juče u Istanbulu predstavio direktor Odjeljenja MMF-a za tržišta kapitala i novca Hoze Vinals, uz napomenu da bi očekivani oporavak u najrazvijenijim svjetskim ekonomijama mogao da bude krajnje usporen.

Banke su od početka 2007. godine do sredine ove godine, otpisale 1,3 biliona dolara u vidu nesolidnih zajmova i loših hartija od vrijednosti, ističe se u analizi i dodaje da finansijske organizacije širom svijeta moraju do kraja sljedeće godine da otpišu još 1,5 bilion dolara, na koliko su, za taj period, procijenjena nenaplativa potraživanja.

- Oko dvije trećine svih dugova finansijskog sektora na globalnom nivou, u periodu 2007. do 2010. godine nastao je ili će se biti zabilježen u SAD, Velikoj Britaniji i 16-članoj zoni evra - navodi se izveštaju MMF-a.

Finansijske kompanije u SAD, gdje je kriza prije dvije godine i počela slomom hipotekarnog tržišta, priznale su svega 60 odsto svojih gubitaka, dok je taj procenat u Velikoj Britaniji još niži i iznosi samo 40 procenata.

Kapital

Eksperti MMF-a naglašavaju da je kapital banaka, gledano u cjelini, tokom proteklih pola godine uvećan, ali da one i pored tog poboljšanja neće biti u stanju da nadoknade tekuće i nove gubitke. U analizi MMF-a zaključuje se da finansijske kompanije sada imaju dovoljno kapitala za dalje poslovanje, ali se još uvijek nalaze u teškoj poziciji zbog već stvorenih i očekivanih novih gubitaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana