Ukupni depoziti banaka smanjeni za 12 odsto

Marina Čigoja
Ukupni depoziti banaka smanjeni za 12 odsto

BANjALUKA - Vlada Republike Srpske usvojila je juče Izvještaj o stanju u bankarskom sistemu RS za prošlu godinu u kojem se navodi da se kriza iz realnog prelila na bankarski sektor, te da je zabilježen pad ukupnih depozita od 12 odsto.

Pomoćnik ministra finansija RS Snježana Rudić rekla je da je lani zabilježen pad aktive bankarskog sektora za šest odsto, ali da je zabilježen rast depozita štednje i oročene štednje.

- Ovo pokazuje da su prvi negativni uticaji ekonomske krize sa kraja 2008. godine potpuno amortizovani, povjerenje građana u bankarski sektor je vraćeno i njihova oročena štednja i štednja po viđenju raste. Ono što zabrinjava su dospjeli krediti, odnosno dospjela potraživanja u ukupnim kreditima - kazala je Rudićeva.

Dodala je da posebno zabrinjava dio dospjelih potraživanja koji se odnosi na privredu.

- Od ukupnih dospjelih potraživanja po kreditima, gotovo tri četvrtine odnose se na potraživanja od privrede, što znači da bi se u budućem periodu moglo očekivati da se takvi trendovi odslikaju i na sektor stanovništva. S druge strane, banke su odreagovale u skladu sa standardima i kriterijumima upravljanja rizikom, kao i u skladu sa nalozima Agencije za bankarstvo RS, te formirale značajne rezerve za kreditne gubitke, što je pozitivno - naglasila je Rudićeva i istakla da je profitabilnost banaka bila umanjena.

Naglasila je da je osam od deset banaka poslovalo pozitivno sa ostvarenom dobiti od 28 miliona maraka, dok su dvije manje sistemske banke poslovale s gubitkom.

Zbog povećanih rizika, istakla je Rudićeva, kreditna aktivnost banaka imala je značajan zastoj, kao i u zemljama u regionu.

Ona je rekla da je Agencija za bankarstvo RS prije deset dana donijela odluku kojom se daju precizniji načini postupanja banaka i mikrokreditnih organizacija kada je riječ o prigovorima klijenata i jemaca po konkretnim kreditnim aranžmanima.
- Agencija priprema novi podzakonski akt koji će detaljnije urediti postupanje banaka kada je u pitanju istinito i objektivno informisanje klijenata i jemaca - pojasnila je Rudićeva.

IRB

Snježana Rudić je istakla da je značajnu ulogu u kreditnoj aktivnosti banaka Republike Srpske odigrala Investiciono-razvojna banka (IRB) RS.

- Kreditne aktivnosti banaka velikim dijelom finansirane su upravo sredstvima IRB-a. Isto očekujemo i od Garantnog fonda RS, koji treba da se uspostavi čim se Zakon o garantnom fondu objavi u "Službenom glasniku" i stupi na snagu. Ovo će biti jedan novi instrument finansiranja i podrške kreditnoj aktivnosti banaka - rekla je Rudićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana