Ukupan dug Srpske 4,2 milijarde KM

Marina Čigoja
Ukupan dug Srpske 4,2 milijarde KM

BANjALUKA - Ukupan dug Republike Srpske na kraju prošle godine iznosio je 4,23 milijarde maraka, što predstavlja 48 odsto bruto društvenog proizvoda RS.

Rekao je to juče ministar finansija RS Zoran Tegeltija poslije sjednice Vlade RS na kojoj je usvojen Prijedlog politika zaduživanja RS.

Tegeltija je istakao da od ukupnog duga, dug RS iznosi 3,129 milijardi KM, dug opština 282 miliona KM, fondova socijalne sigurnosti 142 miliona, te javnih preduzeća i Investiciono-razvojne banke 680 miliona KM.

Osim ovog prijedloga, na idućoj sjednici NSRS naći će se i Zakon o zaduživanju, dugu i garancijama, koji je Vlada takođe usvojila.

- Željeli smo da ova dva dokumenta idu u NSRS istovremeno, jer novim zakonom o zaduživanju stvaramo okvir za zaduživanje prema pravilima koji su definisani sporazumom iz Mastrihta, samo smo ih mi postavili nešto strože. Mi smo naš javni dug, koji obuhvata dug RS, opština i fondova, ograničili na 55 odsto BDP-a, a pravila iz Mastrihta dozvoljavaju 60 odsto. Ukupan dug RS, koji predstavlja i indirektno zaduživanje RS, za naša javna preduzeća smo definisali na 60 odsto BDP-a - naglasio je Tegeltija.

Dodao je da je u novom zakonu predviđeno da je vraćanje duga prioritet opština u RS, s obzirom na to da je bilo opština koje to nisu smatrale svojim prioritetom, što stvara nesigurnost na tržištu hartija od vrijednosti.

Prijedlogom zaduživanja utvrđeno je osam prioriteta, a prioritet će imati podsticaj razvoja malih i srednjih preduzeća, javna preduzeća i opštine koji su kreditno sposobni, finansiranje infrastrukturnih projekata, kao i zaduženje za stambeno zbrinjavanje porodica poginulih boraca, RVI i izbjeglih i raseljenih lica.

- Peti prioritet biće refinansiranje postojećeg duga. To se prije svega odnosi na dug RS prema MMF-u, jer nam u 2013. i 2014. godini na naplatu stiže 240 miliona KM. Već smo uputili zahtjev za pregovore sa MMF-om i siguran sam da će do dogovora doći. Ako, ipak, dogovora ne bi bilo, naći ćemo drugi način da izmirimo svoje obaveze - kazao je Tegeltija.

U prioritete su svrstani i projekti iz oblasti prosvjete i kulture, zdravstva, te finansiranja budžetskog deficita RS.

- Moramo održati i ročnost našeg kreditnog zaduženja, ali i zaštititi se od valutnog rizika. Moramo nastaviti i unapređenje domaćeg tržišta hartija od vrijednosti, te povećati učešće zaduživanja po modelu garancija, što ne predstavlja direktan, već potencijalni dug RS - naglasio je Tegeltija.

On je rekao da je RS u ovoj godini planirala dugoročno zaduženje od 90 miliona KM, od čega 60 miliona čine sredstva Evropske komisije za podršku budžetima.

Strategija naučnog razvoja

Vlada RS usvojila je juče i Nacrt strategije naučnog i tehnološkog razvoja RS od 2012. do 2016. godine sa Akcionim planom.

Ministar nauke i tehnologije RS Jasmin Komić istakao je da je zadatak ove strategije da stvori okvir za unapređenje naučnog i tehnološkog sistema RS. On je naglasio da će ulaganja u istraživanje i razvoj u RS do 2016. godine biti povećana na 0,5 odsto sa sadašnjih 0,25 odsto od BDP-a.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana