Ukinuti porez na donacije

Srđan Šekara
Ukinuti porez na donacije

SARAJEVO - Član Zajedničke parlamentarne Komisije za evropske integracije Ivo Miro Jović smatra da je nekorektno da se plaća porez na pomoć koju bh. institucije očekuju iz inostranstva.

- Tako oni kojima je potrebna donacija moraju da plaćaju porez koji ide u javnu potrošnju u BiH, koja, opet, nije imala sluha niti prepoznala potrebu da im pomogne tako što će ukinuti PDV - istakao je Jović.

Dodao je da se i ranije zalagao za to da treba da "postoje segmenti koji bi morali biti izuzeti od plaćanja ovog poreza".

Jović je rekao da će se zalagati za to da projekti koji se finansiraju iz IPA fondova budu potpuno oslobođeni od indirektnog oporezivanja, dodavši da će "uvijek biti na strani onih rješenja koja novac stavljaju u funkciju razvoja ".

- Odluka Savjeta ministara BiH da se pred Parlamentarnom skupštinom BiH pokrene inicijativa za izmjene i dopune Zakona o PDV-u, na način da se od plaćanja tog poreza izuzmu svi projekti iz pretpristupnih fondova, dobar je pokušaj da se poboljša ukupna ekonomska situacija - kazala je član  Zajedničke parlamentarne komisije za evropske integracije Milica Marković.

Naglasila je da su pretpristupni fondovi veoma bitni za BiH, pa se može očekivati da i sve bh. institucije preduzmu korake kako bi što prije došli do mogućnosti korišćenja sredstava.

Poslanik u Parlamentu BiH Momčilo Novaković ne slaže se s tim da je potrebno potpuno ukinuti PDV.

- Pogrešan je pristup koji podrazumijeva jednoobrazno oslobađanje od plaćanja PDV-a svih projekata koji se finansiraju iz pretpristupnih fondova. Tu treba imati selektivan pristup - kaže Novaković.   

Projekti

Ministar finansija BiH Dragan Vrankić je rekao da će iznos iz IPA fondova biti raspoređen kroz tri godine za finansiranje projekata koji proizilaze iz dokumenata Evropsko partnerstvo, SSP i godišnjih izvještaja EU o napretku BiH na svome putu tranzicije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana