Ukinut stečajni postupak u Žici

Marina Čigoja
Ukinut stečajni postupak u Žici

BANjA LUKA - Okružni sud Istočno Sarajevo ukinuo je stečajni postupak u fabrici "Žica" Novo Goražde, potvrdio je "Glasu Srpske" direktor ove fabrike Dražen Perendija.

On je rekao da je Okružni sud Istočno Sarajevo uvažio sve činjenice koje su dostavljene u okviru žalbe na odluku Osnovnog suda Sokolac koji je u novembru prošle godine uveo stečaj u preduzeću, na prijedlog likvidacionog upravnika Privredne banke Srpsko Sarajevo.

- Prvostepena presuda bila je izazvana pod velikim uticajem politike i to je drugostepeni sud u Istočnom Sarajevu utvrdio. Potraživanja Privredne banke Srpsko Sarajevo, koja je pokrenula stečajni postupak, u potpunosti su namirena - rekao je Perendija.

On je rekao da proizvodnja u ovoj fabrici nije bila prekinuta, iako je, prema Zakonu o stečaju, to moglo da se dogodi.

- Od sredine januara, kada su se svi radnici vratili sa odmora, proizvodnja se odvija u punom kapacitetu - kazao je Perendija.

Dodao je da su krajem decembra prošle godine isplatili radnicima plate za decembar, a da su izmirene i sve obaveze prema državi.

- Poreska uprava RS u kontrolama je utvrdila da su sve obaveze prema državi izmirene zaključno sa 31. decembrom prošle godine - rekao je Perendija i naglasio da su juče ugovorene narudžbe, sa kojima će fabrika "Žica" imati obezbijeđeno tržište za prvu polovinu ove godine.

- Svoje proizvode najviše izvozimo na tržište Slovačke, Slovenije, Makedonije, Hrvatske i Srbije. Proizvodi od žice, koje plasiramo našim stalnim partnerima u Slovačku i Sloveniju, kod njih se prerađuju u dijelove za automobilsku industriju koji se isporučuju na njemačko tržište automobilske industrije - pojasnio je Perendija.

Osnovni sud Sokolac proglasio je stečaj u ovom preduzeću  zbog nagomilanog duga za neizmireni kredit nekadašnjoj Privrednoj banci Srpsko Sarajevo koja je u likvidaciji.

Krivična prijava

Dražen Perendija je rekao da je prijava, koju je rukovodstvo preduzeća podnijelo protiv bivšeg direktora Miroslava Krunića još uvijek u postupku u Okružnom tužilaštvu u Istočnom Sarajevu.

- Smatram da će se u istragu u ovom slučaju uključiti i SIPA, jer je nepojmljivo da čovjek koji se tereti za milionske štete, krivično ne odgovara - rekao je Perendija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana