Ukida se ograničenje cijene od deset odsto

Daliborka Sekulić
Ukida se ograničenje cijene od deset odsto

BANjA LUKA - Na obveznice Republike Srpske, čije se trgovanje na Banjalučkoj berzi, poslije četvoromjesečne pauze, nastavlja od sutra, ukida se cjenovno ograničenje od deset odsto, potvrdili su na berzi.

Radi se o obveznicama oznake RSRS-O-A, RSRS-O-B, RSOD-O-A, RSOD-O-B, RSIO-O-A, emitenta Republika Srpska.   Pravilima Banjalučke berze nije dozvoljeno zaključivanje poslova sa hartijama od vrijednosti na službenom berzanskom tržištu po cijeni koja odstupa više od deset odsto od zadnjeg službenog jedinstvenog kursa prethodnog dana trgovanja.

Pomoćnik direktora Banjalučke berze Darko Lakić objasnio je da interes investitora može da bude takav da cijena navedenih obveznica od 13. maja odstupa više od deset odsto u odnosu na cijenu prije ukidanja prava na trgovanje 16. januara ove godine.

- Ovo je moguće, s obzirom da se ovim obveznicama na Banjalučkoj berzi nije trgovalo četiri mjeseca i da je stupio na snagu Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o utvrđivanju i načinu izmirenja duga Republike Srpske. Takođe,  promijenjen je osnov po kojem su emitovane te obveznice, a time i prava koja imaju vlasnici i kupci tih obveznica, a približio se i rok dospijeća obveznicama - kazao je Lakić.

Banjalučka berza donijela je odluku, kaže Lakić, da ukine na određeni period cjenovno ograničenje kako bi se cijene mogle formirati na onom nivou na kojem investitori smatraju da je to realno.

- Ovim se izbjegava mogućnost da cjenovno ograničenje bude ograničavajući faktor za slobodnu trgovinu obveznicama RS. Banjalučka berza će cjenovno ograničenje ponovo uvesti 1. juna ove godine, do kada se očekuje da bi cijene trebalo da budu formirane - rekao je Lakić.

Razlog za ovakav potez Banjalučke berze, objašnjava Lakić, je to što je za očekivati da sada interes investitora za ove obveznice bude drugačiji nego ranije.

- Iako se ukida cjenovno ograničenje i dalje su na snazi prekinute aukcije, što znači da ako cijena bude odstupala više od tri odsto u odnosu na prethodnu cijenu, investitorima se ostavlja dodatnih 15 minuta da reaguju - rekao je Lakić.

Transakcije u tom slučaju, objašnjava Lakić, se neće zaključivati, kako bi svi investitori mogli da svoju trgovinu prilagode novim uslovima trgovanja.

Konferencija

U hotelu "Bosna" u Banjoj Luci danas se održava Četvrta međunarodna konferencija Banjalučke berze pod nazivom "Investicione mogućnosti na tržištu kapitala RS". Učešće na konferenciji uzeli su relevantni menadžeri i direktori, brokeri, kao i i predstavnici svih relevantnih institucija iz RS i BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana