Ugovor sa MMF-om jača povjerenje ulagača

Glas Srpske
Ugovor sa MMF-om jača povjerenje ulagača

BEOGRAD - Najveća bonitetska kuća na svijetu "Dan i Bredstrit" (Dun & Bradstreet) u februarskom izvještaju i dalje svrstava Srbiju u grupu zemalja sa umjerenim rizikom poslovanja i ističe da bi se mogućim novim sporazumom Srbije sa Međunarodnim monetarnim fondom nastavila fiskalna disciplina i ojačalo povjerenje investitora u srpsku privredu, javio je Tanjug.

U regionu i dalje najveći rejting ima Slovenija, a za njom slijede Hrvatska, Bugarska, Rumunija, Albanija, Mađarska, Makedonija i Grčka. Niži rejting od Srbije u regiji ima Bosna i Hercegovina.

- Oporavak srpske privrede je bio ubrzan tokom prošle godine, najviše zahvaljujući ekspanziji u sektorima finansijskog posredovanja, transporta, trgovine i ugostiteljstva - navedeno je u saopštenju D&B.

Iako su performanse u prva tri kvartala prošle godine bile bolje od očekivanih, u posljednjem kvartalu zabilježen je pad spoljne potražnje i izvoza kao ključnih faktora ekonomskog oporavka, dok je izostao značajniji podsticaj domaće tražnje usljed niskih zarada, pogoršanih uslova na tržištu rada, slabe dostupnosti kredita i čvršće monetarne politike.

Do sada NBS nije uspjela da suzbije inflatorni pritisak, nestabilnost kursa i dalje je visoka i pored povećanja kamatne stope i intervencija na deviznom tržištu. Izgledi za dinar su i dalje neizvjesni, dok slab priliv kapitala i neusklađenost privatnog sektora pogoduje daljem slabljenju domaće valute.

U međuvremenu, MMF je završio šestu reviziju ekonomskog programa Srbije u okviru stend-baj aranžmana, potpisanog sredinom maja 2009.

MMF je izjavio da je ekonomski učinak u okviru aranžmana u potpunosti zadovoljavajući i da su svi kriterijumi ispunjeni.

Kako postojeći aranžman ističe u februaru, Vlada Srbije zbog predostrožnosti razmatra mogućnost traženja kredita od MMF-a u 2011, navedeno je u saopštenju.

Smanjen rejting

Rejting koji D&B dodjeljuje određenoj zemlji ukazuje na rizik poslovnog okruženja u toj zemlji i daje informaciju o efikasnosti plaćanja ka inostranstvu, kao i o isplativosti potencijalnih investicija.

Rejting ovog mjeseca je smanjen Tunisu, Mađarskoj, Libanu, Obali Slonovače, Novoj Gvineji i državi Trinidad i Tobago, dok je povećan Etiopiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana