Udio u vlasništvu briše dugove GM

Glas Srpske
Udio u vlasništvu briše dugove GM

DETROIT - Novi red vožnje vlade SAD za "Dženeral motors" na kratko će poslati najvećeg američkog proizvođača automobila u bankrotstvo, gdje će izbrisati većinu dugova, a zatim izroniti mršaviji i jači - i gotovo dvije trećine u vlasništvu poreskih obveznika, prenijela je Beta.

Okvirni planovi su se u petak učvrstili, jer se grupa najvećih vlasnika obveznica "Dženeral motorsa" (GM) složila sa poboljšanim prijedlogom Ministarstva finansija da se odrekne potraživanja u dugu kompanije u zamjenu za udio u vlasništvu. Ali GM mora da nađe kupca za svoju evropsku podružnicu "Opel" i odluči o sudbini svojih vozila marke "hamer" i "saturn", dok radnici širom SAD očekuju vijesti o zatvaranju 14 fabrika i otpuštanju još 21.000 zaposlenih.

Radovi na raskidu poslovnih veza sa 2.600 prodavaca će vjerovatno biti obavljeni u proceduri bankrotstva.

Izvori upoznati sa planovima "Dženeral motorsa" kažu da je "moguće" da će kompanija u ponedjeljak zatražiti od suda zaštitu od povjerilaca u bankrotstvu - što je dan isteka roka koji je "Dženeral motorsu" dala vlada da se reorganizuje.

Sindikat Ujedinjenih radnika automobilske industrije, koji će preuzeti na sebe buduće troškove zdravstvenog osiguranja svojih članova, dobiće 17,5 odsto "Dženeral motorsa". Stari GM, u rukama vlasnika obveznica, dobiće deset odsto.

Vlada SAD se nada da će dobiti nazad većinu novca koji je pozajmila GM i "Krajzleru", mada ne očekuje da će dobiti mnogo od prvih 13,4 milijarde dolara pomoći.

Na kraju, nada se vlada, GM će se vratiti u probitačne vode što će omogućiti državi da proda svoje dionice u kompaniji. Ali, rizik za poreske obveznike je ogroman, pošto su prodaje automobila u SAD na najnižem nivou u proteklih 27 godina.

Prema poslednjoj ponudi vlade, vlasnici obveznica će dobiti deset procenata u novom "Dženeral motorsu", isto koliko i u prijedlogu koji su do juče odbijali. Ali, sad im se daje mogućnost da kupe dodatnih 15 procenata vlasništva, vjerovatno uz popust.

Novac

Ministarstvo finansija, koje je već pozajmilo "Dženeral motorsu" 19,4 milijardi dolara, dobiće 72,5 odsto vlasništva u novoj kompaniji i daće još 30 milijardi da bi GM mogao da radi pod zaštitom bankrotstva. Očekuje se da će vlada Kanade dati dodatnih devet milijardi dolara, saopštio je jedan visoki predstavnik američke administracije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana