Učinak industrije smanjen za 5,9 odsto

Marina Čigoja
Učinak industrije smanjen za 5,9 odsto

Banjaluka - Industrijska proizvodnja u Republici Srpskoj ostvarena za osam mjeseci ove godine manja je za 5,9 odsto u odnosu na isti period prošle godine, pokazuju podaci Zavoda za statistiku RS.

Prema izvještaju Zavoda, proizvodnja u avgustu ove godine manja je za 4,8 odsto u odnosu na prosječnu mjesečnu proizvodnju u 2011. godini.

- U odnosu na avgust prošle godine proizvodnja je manja za 7,9 odsto, dok je u odnosu na prethodni mjesec tekuće godine veća za 3,9 odsto - navodi se u izvještaju.

U oblasti vađenja ruda i kamena u ovoj godini došlo je do pada od 3,6 odsto u odnosu na prvih osam mjeseci prošle godine, pad u prerađivačkoj industriji iznosio je 5,6 odsto, dok je u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom, gasom i vodom došlo do pada od 7,3 odsto.

Ekonomski ekspert Spoljnotrgovinske komore BiH Duljko Hasić kaže da pad privrednih aktivnosti, kako u RS, tako i u FBiH, ukazuje na to da se skoro sa sigurnošću može reći da je BiH u recesiji.

- Osim recesije, BiH se nalazi i u fazi depresije, odnosno teškog ekonomskog stanja bez perspektive - kazao je Hasić.

Kada je u pitanju spoljnotrgovinska razmjena, RS je u prvih osam mjeseci ove godine ostvarila izvoz od 1,583 milijarde KM, što je za 4,8 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine, dok je uvoz u istom periodu bio 2,981 milijarda KM, što je za 2,5 odsto više u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Pokrivenost uvoza izvozom u prvih osam mjeseci bila je 53,1 odsto, dok je spoljnotrgovinski deficit iznosio 1,398 milijardi KM. Pokrivenost uvoza izvozom u avgustu je iznosila 45,1 odsto, dok je u julu bila 45,1 odsto.

U ovom periodu najviše robe izvozilo se u Srbiju i to u vrijednosti od 250 miliona KM, u Italiju 244 miliona KM, dok se najviše uvozilo iz Rusije i to 797 miliona i iz Srbije gdje je vrijednost uvezene robe iznosila 504 miliona KM.
Najveće učešće u izvozu ostvarila su naftna ulja od bitumenoznih minerala od 220 miliona, što iznosi 13,9 odsto ukupnog izvoza, dok su najveće učešće u uvozu imali nafta i sirova ulja od bitumenoznih minerala sa ukupnom vrijednošću od 833 miliona KM.

Hasić ističe da je povećanje spoljnotrgovinskog deficita ključni pokazatelj stanja u ekonomiji BiH.

- Na to je svakako uticala i kriza u Evropskoj uniji - naglasio je Hasić.

Zaposleni

Broj zaposlenih u industriji za osam mjeseci ove godine u poređenju sa istim periodom prošle manji je za 1,7 odsto.

Broj zaposlenih u industriji u avgustu 2012. godine u odnosu na prethodni mjesec ove godine manji je za 0,2 odsto, dok je u odnosu na prosječan broj zaposlenih u 2011. godini manji za 0,9 odsto i u odnosu na isti mjesec prošle godine za 1,3 odsto.



 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana