U zgradi Maglića Bogoslovski fakultet

Dragana Keleč
U zgradi Maglića Bogoslovski fakultet

BANjA LUKA - Upravna zgrada fočanskog kombinata za preradu drveta "Maglić" u stečaju prodata je na jučerašnjoj licitaciji Univerzitetu u Istočnom Sarajevu za 801.000 maraka. U ovoj zgradi trebalo bi da bude smješten Bogoslovski fakultet iz Foče.

Stečajni upravnik u "Magliću" Radomir Jokić rekao je da je Univerzitet bio jedini ponuđač na licitaciji za prodaju zgrade preduzeća koje je već godinama u stečaju.

- Odbor povjerilaca jednoglasno je prihvatio ponudu Univerziteta u Istočnom Sarajevu od 801.000 maraka. Dio novca od prodaje biće utrošen za stečajne troškove, dok će drugi dio sredstava biti iskorišćen za isplatu potraživanja povjeriocima - rekao je Jokić.

On je naglasio da je upravna zgrada kombinata za preradu drveta "Maglić" koji se nalazi u centru Foče, bila procijenjena na 1,1 milion maraka.

Direktor-menadžer Univerziteta u Istočnom Sarajevu Vera Macura potvrdila je da je Univerzitet učestvovao na licitaciji za preduzeće "Maglić", te da je za ova namjene uplaćen potreban depozit.

- Zgrada je namjenski kupljena, da bi se koristila za potrebe Bogoslovskog fakulteta u Foči, s obzirom na to da ova ustanova do sada nije imala vlastiti prostor. Do sada su Fakultet i srednja Bogoslovska škola bili u istoj zgradi - naglasila je Macura.

Dodala je da će upravnu zgradu "Maglića" koristiti studenti i profesori ovog fakulteta, u kojem će pratiti nastavu i imati smještaj.

Vlada RS krajem decembra prošle godine kupila je za 1,35 miliona maraka dio stečajne imovine "Maglića".

Lani je pored energane, na licitaciji prodat i pogon za proizvodnju iverastih ploča, za koji je preduzeće "Drvokomerc" iz Teslića izdvojilo 1,25 miliona maraka.

Stečaj

Preduzeće "Maglić" iz Foče u stečaju je od 2004. godine, a njegova imovina procijenjena je na oko pet miliona maraka.

Ukupne obaveze nekadašnjeg fočanskog giganta, dostigle su 35 miliona maraka, od čega dvije trećine čini dug po osnovu neplaćenih poreza i doprinosa, te državnim preduzećima, a najviše "Šumama RS".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana