U zemljama regiona uvoz veći od izvoza

Glas Srpske
U zemljama regiona uvoz veći od izvoza

BEOGRAD - Zemlje regiona i ove godine bilježe visok spoljnotrgovinski deficit, a analitičari upozoravaju da bi taj debalans nastao usljed svjetske finansijske krize i pada izvoza do kraja godine mogao biti još veći, javila je Beta.

Trgovinski deficit BiH u prvih osam mjeseci ove godine iznosio je oko 3,23 milijarde evra, dok je pokrivenost uvoza izvozom bila 41,7 odsto.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, za osam mjeseci izvoz iz BiH bio je vrijedan oko 2,3 milijarde evra. Istovremeno, u BiH je uvezeno robe u vrijednosti oko 5,53 milijarde evra, što je za 21,8 odsto više nego za prvih osam lanjskih mjeseci.

Spoljnotrgovinski deficit Srbije u prvih devet mjeseci ove godine dostigao je 6,16 milijardi evra, što je za 25,3 odsto više nego u istom periodu lani, saopštio je Republički zavod za statistiku. Izvoz je povećan na 5,69 milijardi evra, a uvoz je vrijedio 11,85 milijardi evra. Pokrivenost uvoza izvozom iznosi 48 odsto i manja je od pokrivenosti u istom periodu prethodne godine kada je iznosila 49 procenata.

Suficit u razmjeni ostvaren je sa BiH, Crnom Gorom, Makedonijom, a najveći deficit Srbija je imala u razmjeni sa Rusijom zbog uvoza energenata, prije svega, nafte i
gasa.

Trgovinski deficit Hrvatske je veći od srpskog i popeo se u prvih devet mjeseci na 8,91 milijardu evra, što je 17,9 odsto više nego u istom periodu lani.

Pokrivenost uvoza izvozom bila je 45,2 odsto. Ukupan izvoz iznosio je 7,36 milijardi evra, a uvoz 16,28 milijardi evra.

Slovenija, članica evro zone, je u prvih devet meseci izvezla robe za 15,28 milijardi evra, što je za 5,8 odsto više nego u istom periodu prošle godine, a uvezla robe za 17,57 milijardi evra odnosno 11,4 odsto više. Deficit u robnoj razmjeni sa inostranstvom od januara do septembra je iznosio 2,28 milijardi evra, a pokrivenost uvoza izvozom u Sloveniji
je bila 87 odsto.

Deficit u robnoj razmjeni sa inostranstvom Crne Gore u prvih devet mjeseci ove godine iznosio je 1,3 milijarde evra. Trgovinski deficit Albanije i Makedonije srazmjeran je privrednoj snazi te dvije zemlje. Spoljnotrgovinski deficit Albanije u prvih devet mjeseci ove godine iznosio je 1,8 milijardi evra, što je rast od 14,4 odsto godišnje.

Izvoz Albanije je u prvih devet mjeseci iznosio 701 milion evra, dok je uvoz bio 2,53 milijarde evra, saopštila je statistička služba te države.

Trgovinski deficit Makedonije u prvih osam mjeseci ove godine iznosio je 1,56 milijardi evra. U tom periodu iz Makedonije je izvezeno je robe u vrijednosti 2,16 milijardi evra a uvoz je povećan na 3,74 milijardi evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana