U utorak stiže dvadesetak traktora

Vedrana Kulaga
U utorak stiže dvadesetak traktora

BANjA LUKA - Početak prodaje subvencionisanih IMT - ovih traktora iz Novog Beograda u Republici Srpskoj očekuje se u utorak.

Tada će biti podijeljeno dvadesetak traktora svim zainteresovanim kupcima koji do tada potpišu ugovor na osnovu prava na subvencionisanje.

Ovo je juče u Banjoj Luci izjavio ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Radivoje Bratić poslije potpisivanja ugovora o subvencionisanju prodaje traktora proizvedenih na području Srbije korisnicima u Srpskoj sa predstavnicima Industrije mašina i traktora iz Novog Beograda.

- Ovo je prva konkretna realizacija sporazuma o privrednoj saradnji između Vlade Republike Srpske i Vlade Srbije. Korisnici koji kupe nove traktore proizvedene u Srbiji imaju pravo na podsticajna sredstva u iznosu od 1.000 maraka za kupljene traktore do 50 konjskih snaga i 5.000 maraka za kupljenje traktore iznad 50 konjskih snaga - istakao je Bratić.

To znači da će za pomenute iznose biti umanjena cijena traktora.

Prema njegovim riječima, tokom ove godine trebalo bi da se obezbijedi isporuka oko 500 traktora za buduće korisnike na području Srpske, a iduće godine još 1.500 ovih poljoprivrednih mašina.

On je podsjetio da su korisnici podsticaja registrovana poljoprivredna gazdinstva u Srpskoj koja kupe nove traktore proizvedene u Republici Srbiji za koje se realizuje kredit na period od sedam godina uz fiksnu kamatnu stopu od 4,5 odsto.

Predsjednik Upravnog odbora IMT-a Novi Beograd Radomir Beloševac izrazio je zadovoljstvo povodom potpisanog sporazuma kojim su stvoreni uslovi za unapređivanje privredne saradnje.

- Smatram da su budući korisnici subvencija u boljem položaju od korisnika na području Srbije, tako da se nadam da će biti dosta zainteresovanih registrovanih gazdinstva i da će subvencionisanje imati efekta - rekao je Beloševac.

Srbija

Radomir Beloševac podsjetio je da je zainteresovanost gazdinstva na području Srbije za subvencije ovog tipa velika i dodao da se nada da će se slična situacija desiti i u Srpskoj.

- Projekat subvencije prodaje traktora u Srbiji je počeo 10. marta od kada je prodato oko 500 traktora - istakao je Beloševac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana