U trgovine više domaćih proizvoda

Svetlana Dušanić
U trgovine više domaćih proizvoda

BANjA LUKA - Vlada Srpske je mjerama za ublažavanje posljedica svjetske ekonomske krize na RS predvidjela da veliki strani trgovinski centri uvrste u ponudu što više prehrambenih namirnica domaćeg porijekla.

Ovo je istakla pomoćnik ministra za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Maida Ibrišagić na jučerašnjoj javnoj raspravi o mjerama Vlade u Prnjavoru.

Prehrambeni proizvođači predložili su uvođenje što više domaćih proizvoda u velike trgovinske centre, jer je tržište u BiH otvoreno za uvoz, dok su druga tržišta zatvorena za izvoz domaćih proizvoda. Ibrišagićeva je istakla da je na javnoj raspravi istaknuto da bi lokalne zajednice trebalo da donesu svoje planove mjere i da o tome obavijeste Vladu.

Na raspravi u Milićima istaknuti su problemi u drvnoj industriji, koji se ogledaju u visokim cijenama sirovina i nesređenom stanju u šumarstvu. Ministar zdravlja Ranko Škrbić je rekao da su predložene konkretne mjere u smislu rukovođenja i upravljanja Šumskim gazdinstvom "Birač", koje već godinama ne funkcioniše na zadovoljavajući način.

Ministar finansija Aleksandar Džombić je podvukao da je osim psihološkog pritiska na bankarski sektor RS, koji je prouzrokovao smanjenje dotoka kapitala i povećanje kamatnih stopa, kriza najviše pogodila metalsku, drvoprerađivačku, te industriju tekstila, kože i obuće, kao i sektor rudarstva.

Ministar saobraćaja i veza Nedeljko Čubrilović u Prijedoru i Zvorniku je naglasio da kakvu-takvu sigurnost RS daje to što Vlada RS ima Investiciono-razvojnu banku.

- Javne rasprave o mjerama Vlade dale su zadovoljavajuće rezultate - izjavio je ministar nauke i tehnologije RS Bakir Ajanović, koji je juče sa ministrom rada i boračko-invalidske zaštite Boškom Tomićem učestvovao na tribinama u šest opština grada Istočnog Sarajeva.

Prema njegovim riječima, najviše sugestija šta bi trebalo promijeniti u vladinim mjerama stiglo je od drvoprerađivača.
- Nastojaćemo da ove sugestije ugradimo u vladine mjere, a opštine imaju zadatak da sačine svoje mjere - dodao je Ajanović.

Na javnim raspravama u Kupresu i Šipovu, mjere za ublažavanje posljedica ekonomske krize predstavili ministri pravde i lokalne uprave i samouprave Džerard Selman i Zoran Lipovac. Ministar unutrašnjih poslova Stanislav Čađo održao prezentacije u Doboju i Petrovu. Mjere u Derventi predstavila je ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Jasna Brkić. Ministri industrije, energetike i rudarstva i trgovine i turizma Slobodan Puhalac i Predrag Gluhaković govorili su o mjerama Vlade RS u Ugljeviku i Bijeljini.

Djelovanje

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Radivoje Bratić kazao je da mjere predviđaju brzo i interventno djelovanje na moguće negativne efekte globalne krize, te predstavljaju samo okvirni plan aktivnosti, što podrazumijeva to da svaka lokalna zajednica treba da usvoji poseban program mjera za suzbijanje posljedica krize u svojoj sredini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana