U toku izrada studije za sliv rijeke Vrbas

Glas Srpske
U toku izrada studije za sliv rijeke Vrbas

BANjALUKA - Integralna vodno-energetska studija razvoja sliva rijeke Vrbas, za koju je Svjetska banka odobrila 500.000 dolara donatorskih sredstava, u fazi je izrade, rekao je juče u Banjaluci pomoćnik ministra za vodoprivredu Republike Srpske Mihajlo Stevanović, javile su agencije.

Stevanović je rekao tokom stručne rasprave o ovom dokumentu da će studija biti od pomoći koncesionarima koji su aplicirali za koncesije za izgradnju hidroenergetskih objekata na Vrbasu i njegovim pritokama.

Napomenuo je da je već postojala vodoprivredna osnova u kojoj je data konfiguracija mogućih objekata u slivu Vrbasa, ali da su usljed događanja krajem prošlog vijeka izgrađena nova naselja i sada postoji konflikt u prostoru u odnosu na raniju konfiguraciju.

- Sada treba vidjeti kako da se sačuvaju postojeća naselja, da se uklope neki drugi objekti i da li postoji potreba da se neki objekti potope, ali vjerujem da će se naći rješenje koje će zadovoljiti sve korisnike ovog prostora - rekao je Stevanović. Dodao je da bi studija trebalo da pruži mogućnosti energetskog korišćenja voda sliva rijeke Vrbas, navodeći da je prioritetno korištenje za vodosnabdijevanje, kao i za navodnjavanje.

Laslo Iric iz konsultantske kompanije "Kovi" rekao je da ima nekoliko komponenata koje se u ovoj studiji moraju uzeti u obzir, kao što su prirodni uslovi u slivu Vrbasa te upotreba rijeka tog sliva za vodu za piće, za industrijsku vodu, zatim korišćenje potencijala za turizam i sport, kao i za irigaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana