U sušaru uloženo 1,2 miliona KM

Sanja Kovač
U sušaru uloženo 1,2 miliona KM

NEVESINjE - Jedna od najvećih i najmodernijih sušara za voće i ljekovito bilje u BiH, u čije je opremanje po evropskim standardima uloženo oko 1,2 miliona maraka, počela je sa radom u Nevesinju.

Projekat opremanja sušare realizovan je uz podršku opštine Nevesinje, a finansijska sredstva obezbijedila je vlada Španije preko organizacije "MZC".

Sušara površine 500 metara kvadratnih smještena je u krugu Zemljoradničke zadruge "Nevesinje" koja je zajedno sa Fondacijom "Tri ugla" iz Mostara osnovala akcionarsko društvo "Natur flora" u okviru kojeg će i raditi sušara.

Direktor preduzeća "Natur flora" Zorka Lazović kazala je da je poslije instalisanja opreme i obuke radnika počela probna proizvodnja.

- Već sa početkom nove sezone sakupljanja bilja trebalo bi da se ustali i redovan proizvodni program u sušari. U preduzeću trenutno radi desetak radnika na probnom radu - rekla je Lazovićeva.

Dnevni kapacitet sušare, dodaje Lazovićeva, je prerada šest tona šljive, a u proizvodnom programu uskoro će se naći i drugo voće, povrće, gljive i ljekovito bilje.                

Ona naglašava da instalisanje sušare ima višestruki značaj za sve nevesinjske poljoprivrednike.                                                                         

 - Sakupljači bilja sada imaju priliku da se bave i plantažnim uzgojem, a ne samo sakupljanjem samoniklog bilja, jer će sušara otkupljivati značajne količine. Osim toga, vršićemo i usluge sušenja za one poljoprivrednike koji sami žele da nađu kupca - istakla je Lazovićeva.

U preduzeću "Natur flora" kažu da sušara u Nevesinju zadovoljava visoke evropske standarde, što će omogućiti proizvodnju u kontrolisanim uslovima i finalni proizvod odličnog kvaliteta. Dodaju da se radi o pogonima za sušenje koji su među najmoderniji u BiH i regionu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana