U stečaj otišlo 50 preduzeća ove godine

Marina Čigoja
U stečaj otišlo 50 preduzeća ove godine

BanjalukaANjALUKA - Pred okružnim privrednim sudovima u Republici Srpskoj trenutno se vode 392 stečajna postupka, a samo u toku ove godine u stečaj je otišlo pedesetak preduzeća.

U Okružnom privrednom sudu Banjaluka rekli su da se pred ovim sudom trenutno vodi 201 stečajni postupak.

U toku ove godine privredni sud u Banjaluci zaprimio je ukupno 43 prijedloga za pokretanje stečajnog postupka nad preduzećima registrovanim u sudskom registru ovog suda, a u toku prošle godine 122.

- U toku ove godine otvoreno je ukupno 27 stečajnih postupaka - istakli su u ovom sudu.

Pred Okružnim privrednim sudom u Doboju vodi se ukupno 35 stečajnih postupaka, od čega je pet otvoreno u ovoj godini, osam u prošloj, a preostala 22 u ranijim godinama.

U Okružnom privrednom sudu u Bijeljini u 2012. godini pokrenut je stečajni postupak u šest, a otvoren u tri predmeta.

- Trenutno kod ovog suda ima 58 neriješenih stečajnih predmeta. U 2011. godini pokrenut je stečajni postupak u 34 predmeta, a otvoren u 16 - naveli su u ovom sudu.

U Istočnom Sarajevu ističu da su u 2012. godini otvorena dva, a da se trenutno kod ovog suda vode 52 stečajna postupka.

U toku ove godine na području koje pokriva Okružni privredni sud Trebinje u stečaj su otišla tri preduzeća, dok je u prošloj otišlo ukupno 25 preduzeća. Trenutno se u ovom sudu vodi 46 stečajnih postupaka.

Kada je u pitanju dužina trajanja stečajnog postupka u sudovima ističu da ona zavisi od brojnih faktora koji se mogu javiti tokom vođenja postupka.

- U jednostavnijim postupcima stečaj traje do godine, a u složenim predmetima i do dvije godine - naveli su u Privrednom sudu u Banjaluci.

U Okružnom privrednom sudu u Doboju kažu da prema dosadašnjoj praksi stečajni postupci u kojima nema problema u postupku definisanja stečajne mase i gdje vrijednost stečajne mase nije velika traju od 12 do 18 mjeseci.

- U predmetima gdje se postupci završavaju reorganizacijom postupak se zaključuje po pravilu od 18 do 24 mjeseca, a u određenom broju predmeta stečajni postupci traju i po nekoliko godina - ističu u ovom sudu.

U Istočnom Sarajevu su istakli da su od devet otvorenih stečaja u 2011. godini četiri zaključena iste godine, dok ima postupaka iz 2008. godine koji se još uvijek ne mogu okončati.

Predsjednik Saveza udruženja malih akcionara RS Nebojša Jugović kaže da se treba baviti uzrocima dovođenja preduzeća do stečaja.

- Tu se očigledno radi o velikim kriminalnim radnjama, a posljedica vođenja stečajnih postupaka najčešće je nestanak akcionara, a posebno malih akcionara, jer u stečajnom postupku preduzeće najčešće kupi onaj ko je povezan sa osobama koje su preduzeće dovele do stečaja - kazao je Jugović i dodao da stečajni postupci traju i po nekoliko godina i da se u toku njih najčešće imovina izgubi.

U Udruženju stečajnih upravnika RS kažu da su svjesni da pojedini stečajni postupci traju dugo, ali ističu da su nemoćni da utiču na brže rješavanje sudskih postupaka.

- Tužbe koje se podnesu ili već ranije pokrenuti sudski postupci traju veoma dugo, što utiče na dužinu stečajnog postupka, jer se stečajni postupci ne mogu zaključiti dok se ne okončaju ove parnice - kažu u ovom udruženju.

Procesi

U sudovima ističu da na prolongiranje trajanja stečajnog postupka utiče vođenje paralelnih parničnih postupaka za ostvarivanje potraživanja radnika u preduzećima u kojima je pokrenut prijedlog za otvaranje stečajnog postupka, unovčenje imovine, neriješeni imovinski odnosi, nemogućnost unovčenja imovine i drugo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana