U Srpsku ulaganja od dvije milijarde KM

D. Sekulić, Ž.Bašić
U Srpsku ulaganja od dvije milijarde KM

BANjA LU­KA - U okvi­ru Pro­gra­ma ja­vnih ula­ganja u RS za pe­ri­od 2009 - 2011. go­di­ne, bi­će re­ali­zo­va­ne ja­vne in­ves­ti­ci­je u izno­su od 1.969.740.000 ma­ra­ka, ka­za­li su u pe­tak u Mi­nis­tar­stvu fi­nan­si­ja RS.

Ovim do­ku­men­tom, ko­ji je Vla­da RS usvo­ji­la na sje­dni­ci u čet­vrtak, pre­dvi­đe­no je po­ve­ćanje in­ves­ti­ci­ja za 3,5 od­sto u odno­su na pret­ho­dni tro­go­dišnji pe­ri­od. Ra­di se o in­ves­ti­ci­ja­ma ko­je su u to­ku i oni­ma za ko­je je obe­zbi­je­đen izvor fi­nan­si­ranja.

Po­mo­ćnik mi­nis­tra fi­nan­si­ja RS Ra­dmi­la Mi­hić ka­za­la je no­vi­na­ri­ma u Banjoj Lu­ci da me­đu izvo­ri­ma fi­nan­si­ranja do­mi­ni­ra­ju kre­di­tna i do­na­tor­ska sred­stva me­đu­na­ro­dnih fi­nan­sij­skih in­sti­tu­ci­ja u vri­je­dnos­ti od 975,1 mi­li­on ma­ra­ka.

- Os­ta­tak od 994,6 mi­li­ona ma­ra­ka su do­ma­ći izvo­ri fi­nan­si­ranja, odno­sno Ra­zvoj­ni pro­gram RS ko­ji u fi­nan­si­ranju ja­vnih in­ves­ti­ci­ja učes­tvu­je sa 23 od­sto. Tu su i budžet­ska sred­stva Vla­de i po­tro­ša­čkih je­di­ni­ca na ko­je otpa­da 19,8 od­sto ja­vnih in­ves­ti­ci­ja - ka­za­la je Mi­hi­će­va.

Ona je is­ta­kla da ana­li­za se­ktor­ske stru­ktu­re in­ves­ti­ci­ja po­ka­zu­je ve­li­ku kon­cen­tra­ci­ju ja­vnih sred­sta­va u sao­bra­ćaj i tran­spor­tnu in­fras­tru­ktu­ru, sa oko 50 od­sto svih ja­vnih in­ves­ti­ci­ja.

- Sli­je­di se­ktor zdrav­stva sa 12 od­sto učeš­ća in­ves­ti­ci­ja što pred­stavlja la­ga­ni pad u odno­su na oko 14 od­sto iz pret­ho­dnih go­di­na. In­ves­ti­ci­je u obra­zo­vanje bilježe rast, dok ja­vne in­ves­ti­ci­je u oblas­ti in­dus­tri­je, ener­ge­ti­ke i ru­dar­stva, za­drža­va­ju svoj pri­jašnji trend - obja­sni­la je Mi­hi­će­va.

In­ves­ti­ci­je u druš­tve­nu i fi­zi­čku in­fras­tru­ktu­ru, na­gla­si­la je Mi­hi­će­va, još uvi­jek ni­su pri­la­go­đe­ne po­tre­ba­ma sa­vre­me­nog trži­šnog pri­vre­đi­vanja.

Vla­da RS u pe­tak je usvo­ji­la Iz­vje­štaj o iz­vršenju budžeta RS za prva tri mje­se­ca ove go­di­ne. Budžet­ski pri­ho­di i pri­li­vi u prvom kvar­ta­lu ove go­di­ne, os­tva­re­ni su u izno­su od 307,9 mi­li­ona ma­ra­ka što pred­stavlja iz­vršenje od 95 od­sto u odno­su na fi­nan­sij­ski plan, odno­sno 74 od­sto u odno­su na kvar­tal­ni budžet. Budžet­ski ras­ho­di u tom pe­ri­odu  izno­si­li su 327,7 mi­li­ona ma­ra­ka i to je iz­vršenje od 90 od­sto u odno­su na ope­ra­ti­vni budžet i 78 od­sto u odno­su na kvar­tal­ni.

- Za us­pje­šan za­vrše­tak budžet­ske go­di­ne po­tre­bno je  kon­ti­nu­ira­no pra­ti­ti os­tva­renje do­ma­ćih pri­ho­da po­se­bno od in­di­rek­tnih po­re­za, ko­ji su u na­dle­žnos­ti Upra­ve za in­di­rek­tno opo­re­zi­vanje BiH te nas­ta­vi­ti sa mje­ra­ma štednje i ra­zmo­tri­ti po­tre­bu re­ba­lan­sa budžeta - sa­op­šte­no je iz Bi­roa za odno­se sa ja­vnoš­ću Vla­de RS.

Usvo­je­na je i In­for­ma­ci­ja o po­tpi­si­vanju Spo­ra­zu­ma o sa­radnji u oblas­ti pri­vre­de izme­đu RS i Srbi­je, a na­dle­žna mi­nis­tar­stva su  za­du­že­na za re­ali­za­ci­ju oba­ve­za iz Spo­ra­zu­ma, ko­je se odno­se na sub­ven­ci­oni­sa­nu ku­po­vi­nu auto­mo­bi­la po Pro­gra­mu za­mje­na sta­ro za no­vo i ku­po­vi­nu tra­kto­ra, kao i na pro­da­ju na­mje­šta­ja proi­zvo­đa­ča iz RS na te­ri­to­ri­ji Srbi­je.

Vla­da je iz budžet­ske re­zer­ve odo­bri­la 28. 000 ma­ra­ka za is­pla­tu je­dne bru­to pla­te za­po­sle­nim u Za­vo­du dis­tro­fi­ča­ra u Banjoj Lu­ci. 

Šte­di­še

U Mi­nis­tar­stvu fi­nan­si­ja RS ka­za­li su da je u pe­tak Vla­da RS odlu­kom Mi­nis­tar­stva upla­ti­la 717.998 ma­ra­ka za 447 šte­di­ša ko­ji su ve­ri­fi­ko­va­li svo­ja po­tra­ži­vanja u za­kon­skom ro­ku a za ko­je ni­je bi­la iz­vrše­na go­to­vin­ska is­pla­ta, jer ni­je bio okon­čan os­ta­vin­ski pos­tu­pak. Ra­di se o izno­si­ma do dvi­je hiljade ma­ra­ka za one slu­ča­je­ve gdje se ni­je mo­glo ut­vrdi­ti ko je naslje­dnik sta­rog de­vi­znog šte­di­še.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana