U Srpskoj struja neće poskupjeti

Agencije
U Srpskoj struja neće poskupjeti

TREBINjE - Struja za sada neće poskupjeti u Republici Srpskoj jer nijedno preduzeća iz sastava Elektroprivrede RS nije podnijelo zahtjev za pokretanje tarifnog postupka kod republičke Regulatorne komisije za energetiku, rekli su u Elektroprivredi, prenose agencije.

- Cijene, koje su posljednji put izmijenjene 1. januara 2010. godine, još su u primjeni - ističu u Elektroprivredi RS i napominju da je Regulatorna komisija 2011. godine izmijenila metodologiju utvrđivanja cijena za kupce koji imaju pravo da sturuju kupuju na slobodnom tržištu.

To su veći industrijski i komercijalni kupci koji, bez obzira na dodijeljeno pravo, električnu energiju nabavljaju od distributivnih preduzeća iz sastava Elektroprivrede Republike Srpske.

- Razlog tome je da je cijena prema kojoj se snabdijevaju značajno niža od tržišne i kupcima nije isplativ izlazak na tržište električne energije - ističu u ovom preduzeću i napominju da je, s obzirom na to da još nije primijenjena donesena Metodologija, u ovom trenutku teško reći da li će biti promjene cijena za ovu grupu kupaca.

U Elektroprivredi RS kažu da je, poslije dugog perioda sa rekordnom potrošnjom električne energije, potrošnja u prethodnih sedam dana umanjena za oko 20 odsto u odnosu na maksimalne vrijednosti iz prve polovine februara.

- Dnevna potrošnja je trenutno na približno planskom nivou za ovaj period i prethodnih nekoliko dana nije se značajno odrazilo na povećanje dotoka - navode u Elektroprivredi.

Uredno snabdijevanje kupaca u Srpskoj u prethodnom periodu je omogućeno izuzetnom pogonskom spremnošću termoelektrana, koje su od početka godine premašile plan proizvodnje za oko 8,2 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana