U Srpskoj raste štednja građana

Marina Čigoja
U Srpskoj raste štednja građana

BANjA LUKA - U Republici Srpskoj je u odnosu na prošlogodišnji Svjetski dan štednje zabilježen rast štednje građana od 28 odsto.

Ovo je u petak u Banjoj Luci povodom 31. oktobra, Svjetskog dana štednje izjavio ministar finansija Republike Srpske Aleksandar Yombić i dodao da štednja građana u RS u ovom trenutku iznosi oko milijardu maraka.

- Pratili smo dešavanja u posljednjih mjesec dana, a ovih dana primjetno je vraćanje štednih uloga u banke i oročavanja. I pored pritisaka tokom posljednjeg mjeseca, možemo reći da imamo siguran bankarski sistem - istakao je Yombić.

Pojasnio je da je zakonsko ograničenje adekvatnosti kapitala, preko kojeg se mjeri rizik banaka 12 odsto, a u RS je oko 15 odsto.

- To znači da nemamo najnižu stopu adekvatnosti, koja je u EU osam odsto i na donjoj granici u ovom trenutku - rekao je Yombić. Dodao je da će u narednom periodu kroz životno osiguranje, te reformu penzionog sistema, građani moći ne samo da štede u bankama, već i kroz fondove.

- U proteklom periodu preduzeli smo i mjere za rješavanje problema stare devizne štednje koja predstavlja najveći teret na prostoru bivše Jugoslavije. Zakonskim rješenjima ispunili smo zahtjeve starih deviznih štediša i smanjili rok isplate na pet godina, a isplatili smo i sve verifikovane štedne uloge od po 2.000 maraka, odnosno ukupne vrijednosti oko 45.000.000 maraka - kazao je Yombić.

Na pitanje novinara koliko će odluka Upravnog vijeća Centralne banke BiH o ukidanju obavezne rezerve banaka za sve kreditne linije koje uzmu iz inostranstva doprinijeti stimulaciji banaka, Yombić je rekao da će ona osloboditi dodatna sredstva kod banaka koje će na taj način imati mogućnost da ostvare određene prihode.

- Ta sredstva će banke moći iskoristiti za dodatne kreditne aktivnosti - rekao je Yombić.

Govoreći o inicijativi ministra Dragana Vrankića u Savjetu ministara BiH da se koridor 5C gradi od poreza na gorivo, Yombić je rekao da su sve investicije koje će doprinijeti privrednom i društvenom razvoju dobro došle, ali da ne bi bile prihvatljive ukoliko izazovu novi rast cijena.

- Moraćemo voditi računa o tome da takve mjere ne bi prouzrokovale dodatno povećanje cijena, jer u posljednja tri mjeseca imamo smirivanje inflacije i vraćanje na neki razuman nivo - istakao je Yombić.

Budžet

Yombić kaže da će rast budžeta za narednu godinu biti usklađen sa rastom društvenog bruto proizvoda i on će se kretati između pet i šest odsto na godišnjem nivou.

- Realan budžetski iznos kretaće se između milijarde i 650 miliona i milijardu i 700 miliona maraka - rekao je Yombić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana