U Srpskoj posluje 460 stranih preduzeća

Nikola Lugić
U Srpskoj posluje 460 stranih preduzeća

BANjALUKA - U Republici Srpskoj trenutno posluje 460 preduzeća sa stranim ulogom čije su investicije veće od 100.000 maraka, a najviše firmi radi u Banjaluci i to 167, podaci su Privredne komore RS.

U Ministarstvu za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS kažu da je u prvih šest mjeseci ove godine osnovano više od 60 preduzeća sa stranim ulogom.

- Najveći osnovni kapital registrovale su kompanije iz Danske, SAD, Srbije, Hrvatske i Italije - rekli su u Ministarstvu.

U Privrednoj komori Republike Srpske navode da strana lica u RS mogu osnovati preduzeće u potpunoj svojini stranog ulagača, u zajedničkoj svojini domaćeg i stranog ulagača, ulagati u postojeće preduzeće, banku ili osiguranje, otvoriti radnju ili dobiti koncesiju.

Predsjednik Skupštine Udruženja ekonomista RS "SWOT" Goran Račić kaže da je broj stranih ulagača u RS i dalje nedovoljan.

- Budući razvoj Republike Srpske u značajnoj mjeri zavisi od nivoa stranih investicija. U ovom momentu, kada još vlada ekonomska kriza, te dok se ne uvedu određene olakšice u smislu bržeg otvaranja preduzeća i konstantnosti određenih zakonskih rješenja i poreskih obaveza, teško je očekivati značajniji priliv stranih investicija - rekao je Račić.

Dodaje da je stranim investitorima u RS za ulaganje i dalje najatraktivnija elektroprivreda.

- Na nama je da u budućem periodu i druge značajne domaće resurse učinimo interesantnim za ulagače. Potencijal za to imaju poljoprivreda, te drvna i prehrambena industrija - istakao je Račić.

Prema podacima Investiciono-razvojne banke RS ukupne bruto strane direktne investicije u RS u prvoj polovini ove godine iznosile su 33,6 miliona maraka, što je u odnosu na isti period prošle godine manje za 22,4 odsto.

Registracija

U Poreskoj upravi RS kažu da strani investitori imaju ista prava, obaveze i odgovornosti koje važe i za domaće ulagače.

- Prva dužnost stranog ulagača jeste da Ministarstvu za ekonomske odnose i regionalnu saradnju podnese prijavu radi registracije ugovora, a u roku od 30 dana donosi se i odgovarajuće rješenje - istakli su u Upravi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana