U Srpskoj nema poskupljenja goriva

Marina Čigoja
U Srpskoj nema poskupljenja goriva

BANjA LUKA - U RS za sada neće doći do poskupljenja goriva, iako je na svjetskoj berzi došlo do blagog rasta cijene nafte i naftnih derivata, potvrdio je u petak predsjednik Udruženja vlasnika benzinskih pumpi Vojin Mitorvić.

- S obzirom na to da još uvijek imamo određenih rezervi goriva, mislim da u toku sljedeće nedjelje ne bi trebalo doći do neke značajnije promjene cijena - istakao Mitrović.

Trenutno je cijena evro dizela od 1,40 do 1,45 maraka, dok se benzini kreću između 1,40 do 1,50 KM.

Upoređujući cijene goriva sa FBiH i zemljama u okruženju, Mitrović je rekao da su one znatno više nego u RS.

- U FBiH su cijene veće od pet do deset feninga u odnosu na RS, dok su u okruženju, odnosno u Srbiji i Hrvatskoj daleko veće - naglasio je Mitrović.

Jedan od razloga zbog kojeg je cijena goriva u Srpskoj posljednjih mjeseci stabilna je, kaže, i rad Rafinerije nafte u Brodu.

- Sigurno da rad Rafinerije, jednim dijelom utiče na stabilnost maloprodajne cijene i mislim da će Rafinerija u narednom periodu biti jedan od ključnih generatora cijena na tržištu RS i to se sada i pokazuje - istakao je Mitrović.

Cijena nafte na svjetskom tržištu u petak je iznosila više od 57 dolara po barelu, što je blizu najvećeg iznosa za posljednjih šest mjeseci.

U Njujorku je cijena svijetle sirove nafte porasla za 1,11 dolara i sada iznosi 57,82 dolara po barelu, što je najviše od 14. novembra.

Evropske berze

Analitičari navode da su i akcije na evropskim berzama u porastu, nakon što su rezultati takozvanih testova na stres američkih banaka pokazali da nema neočekivanih slabosti u finansijskim institucijama.

Ljudi su optimističniji poslije rezultata testova, jer nisu toliko loši koliko se mislilo da će biti - rekao je jedan od analitičara tržišta iz korporacije "Micubiši" u Tokiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana