U Srpskoj neće biti recesije

Daliborka Sekulić
U Srpskoj neće biti recesije

BANjA LUKA - Iako postoje posljedice svjetske ekonomske krize, u RS nema recesije i vjerujemo da je neće ni biti. Imaćemo smanjenu stopu rasta, ali nećemo biti u recesiji.

Ovo je juče u Banjoj Luci izjavio predsjednik Vlade RS Milorad Dodik i naglasio da Srpska već u februaru bilježi povećanje stope industrijske proizvodnje i svih elemenata privređivanja.

- Zaključno sa 18. martom u RS je zabilježeno izvršenje buyeta od oko 97 odsto u odnosu na planirana sredstva. Javna potrošnja u RS je uravnotežena i dalje iznosi nešto više od 36 odsto - kazao je Dodik.

On je istakao da u prošlosti RS nije imala problema u saradnji sa Međunarodnim monetarnim fondom za razliku od FBiH.

- BiH već više od četiri godine nema stendbaj aranžman sa MMF, odnosno nikakav ugovorni odnos. Razlog su  nekontrolisana socijalna davanja u FBiH. MMF je prije nekoliko godina tražio da se promijeni Zakon o pravima boraca u FBiH, što nikada nije urađeno i zbog čega nije ni potpisan stendbaj aranžman - rekao je Dodik.

On je naglasio da je sve vrijeme RS bila u okvirima kriterijuma MMF-a i istakao da zbog toga razgovori RS sa MMF-om ne znače problem u pogledu javne potrošnje.

Dodik je napomenuo da su "neki u RS pokušali da iskoriste januar, u kojem je malo radnih dana, da bi prikazali da je recesija već tu".

Dodik je rekao da će Vlada i dalje pomagati privredne subjekte, kao što je to učinila sa "Birčom" iz Zvornika.

Dodik je najavio da će Vlada RS u ponedjeljak razmatrati koje su opštine pristupile preporukama koje je Narodna skupština RS predložila u vezi sa uspostavljanjem vlasti, programa i elemenata štednje. On je dodao da Vlada ne želi da se miješa u ingerenciju lokalnih zajednica koje su autonomne, te da preporuke štednje treba da se shvate dobronamjerno.

- Radi se o koordinaciji i zajedničkom djelovanju jer nijedna opština ne može da sanira nijedno preduzeće koje ima problema i bez krize, a pogotovo sa krizom. Moramo zajedno da prepoznamo ko su "bitange" a ko su oni koji su zaista oštećeni ekonomskom krizom i njima da pomognemo - rekao je Dodik. 

Pregovori

Fiskalni savjet BiH zadužio je ministra finansija BiH Dragana Vrankića da uputi poziv MMF-u za početak pregovora za zaključivanje stendbaj aranžmana. S tim u vezi zadužena je Savjetodavna grupa da pripremi platformu koja će služiti kao osnov za otpočinjanje pregovora u roku od sedam dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana