U RS tri puta manja stopa nezaposlenosti

Vedrana Kulaga
U RS tri puta manja stopa nezaposlenosti

BANjA LUKA - Nezaposlenost u Republici Srpskoj je u junu u odnosu na maj porasla za 323 lica ili 0,23 odsto što je skoro tri puta manje u poređenju sa Federacijom BiH gdje je u junu evidentirano povećanje broja nezaposlenih od 0,62 odsto ili za 2.114 lica.

U junu se na evidenciji Zavoda za zapošljavanje RS nalazilo ukupno 138.170, dok je u Federaciji BiH ta cifra 344.025 lica. 

Vršilac dužnosti direktora Zavoda za zapošljavanje RS Boško Tomić istakao je da na području RS nije došlo do značajnijeg povećanja stope nezaposlenosti kad se pogleda ukupan broj lica koji se nalaze na evidenciji Zavoda.

Postojeći podaci ukazuju na pozitivnu situaciju, jer se ove godine očekivalo da će biti zaposleno mnogo manje radnika zbog svjetske ekonomske krize i trenutnog stanja na tržištu rada u odnosu na prošlu godinu.

Prema podacima entiteskih zavoda za zapošljavanje, u RS je u prvih šest mjeseci ove godine zaposleno 12.078 lica sa evidencije i to je za 17 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine, dok je u FBiH 35.426 osoba što je za 26,58 odsto manje nego u prvih šest mjeseci prošle godine.

Tomić je rekao da je takozvana administrativna stopa nezaposlenosti u RS iznosi oko 34 odsto, a stopa nezaposlenosti iz anketne radne snage je 20,50 odsto.

Takvom stanju su, prema Tomićevim riječima, uveliko doprinijele mjere i aktivnosti Vlade RS.

- Konkretnim vidovima novčane pomoći predstavnici Vlade RS mnogo su pomogli preduzećima tekstilne i kožarske industrije, izvoznim organizacijama i brojnim drugim i na taj način im omogućila da nastave sa započetim i ustaljenim radovima i bez otpuštanja radnika - naglasio je Tomić.

On je podsjetio da je Vlada RS prošle godine izdvojila više od 13 miliona maraka za podsticaje pri zapošljavanju, što je spriječilo znatnije povećanje broja lica na evidenciji Zavoda za zapošljavanje.

- Za zapošljavanje pripravnika izdvojeno je sedam miliona i 600 hiljada maraka i pet miliona za zapošljavanje demobilisanih boraca i lica u čijim porodicama nema niti jednog zaposlenog člana - naveo je Tomić i dodao da su i na području RS vidljivi tragovi ekonomske krize jer je, uprkos za sada još uvijek pozitivnoj slici cjelokupne situacije, u prvih šest mjeseci došlo do smanjenja broja zaposlenih sa evidencije Zavoda.

Prihod

Zavod za zapošljavanje RS ostvario je prihod u proteklih pola godine za 11 odsto veći od planiranog. Pored toga novčana naknada u pomenutom periodu je za 77 odsto veća nego za prvih šest mjeseci lani. Međutim, uočen je trend smanjenja broja korisnika, što bi ako se nastavi tako do kraja godine mogla značajno da poboljša finansijsku situaciju Zavoda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana