U RiTE Ugljevik 50 miliona KM

Glas Srpske
U RiTE Ugljevik 50 miliona KM

UGLjEVIK - Termoelektrana "Ugljevik" uložiće ove godine 50 miliona maraka u modernizaciju sistema kako bi se obezbijedio siguran rad ovog elektroenergetskog giganta u sljedeće tri decenije, rekao je juče direktor RiTE "Ugljevik" Anto Gajić.

On je istakao da će polovina novca za ove poslove biti obezbijeđena iz sopstvenih sredstava, a drugi dio povoljnim kreditima Svjetske banke.

- Pored remonta i rekonstrukcije kotla, koji je ugovoren i za šta dijelovi pristižu iz Rusije, u ovoj godini planiramo rekonstrukciju rashladnog tornja, linije otpadnih voda i šest kilovoltnog postrojenja. Istovremeno, planiramo da uvedemo automatiku bloka te uradimo kapitalni remont generatora i turbine - rekao je Gajić, prenijela je Srna.

Prema njegovim riječima, da bi proizvodnja struje bila sigurna u sljedeće tri decenije, pored ulaganja u modernizaciju bloka elektrane, potrebno je osigurati i nesmetanu i kvalitetnu proizvodnju uglja.

On je istakao da je Termoelektrana "Ugljevik" zahvaljujući vlastitoj opremi u prethodnom periodu uspjela da, bez ičije pomoći, ostvari i prebaci sve projektovane planove u pogledu iskopa uglja i otkrivke.

U RiTE "Ugljevik" je za 2010. godinu planirana proizvodnja 1.262 gigavat-časa električne energije, što je za 300 gigavata manje u odnosu na ostvarenu prošlogodišnju proizvodnju, a glavni razlog je planirani remont i rekonstrukcija kotla, koji će trajati 90 dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana