U region uloženo 4,5 milijardi evra

Glas Srpske
U region uloženo 4,5 milijardi evra

SARAJEVO - Strani investitori uložili su u BiH, Srbiju, Crnu Goru, Hrvatsku, Makedoniju i Albaniju u devet mjeseci ove godine ukupno 4,5 milijardi evra, kazao je juče direktor Agencije za promociju stranih investicija u BiH (FIPA) Haris Bašić, prenijela je Srna.

On je na prvom sastanku Mreže za saradnju državnih agencija za promociju stranih investicija jugoistočne Evrope, u Sarajevu, kazao da je u tom periodu u BiH ušlo 420 miliona evra direktnih stranih ulaganja, u Srbiju 1,5 milijardi, u Hrvatsku oko 900 miliona, u Crnu Goru 726 miliona, u Makedoniju oko 100 miliona, te u Albaniju oko 350 miliona evra.

- BiH u ovoj godini bilježi pad stranih ulaganja od 40 odsto u odnosu na prošlu godinu. Nažalost, u BiH politička klima i odnosi ne idu u pravcu punog uspostavljanja tržišne ekonomije i završetka privatizacijskog procesa, što najdirektnije utiče na količinu stranih investicija - istakao je Bašić.

Na sastanku Mreže usvojen je program rada i plan aktivnosti u sljedećoj godini, te definisan način predstavljanja regiona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana