U prvih pola godine rast izvoza 127 miliona KM

Srna
U prvih pola godine rast izvoza 127 miliona KM

Sarajevo - Savjet ministara BiH usvojio je danas u Sarajevu analizu Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa o spoljnotrgovinskoj razmjeni BiH za prvo polugodište 2016. godine u kojoj se navodi rast izvoza za 127 miliona KM u odnosu na isti period prethodne godine.

U prvih šest mjeseci ove godine ukupna robna razmjena BiH iznosila je 12,22 milijarde KM, što je za 184,9 miliona KM više nego u istom periodu prošle godine, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.


Uvezena je roba u vrijednosti 7,71 milijardu KM, što je za 0,75 odsto više nego u istom periodu prošle godine, dok je ukupan izvoz iznosio 4,51 milijardu KM i rastao je za 127,27 miliona KM ili 2,9 odsto.

Trgovinski deficit u ovom periodu iznosio je 3,20 milijardi KM i manji je za 69,6 miliona nego u prethodnoj godini, a pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 58,5 odsto.

EU je i dalje glavni spoljnotrgovinski partner BiH i u ukupnom obimu robne razmjene učestvuje sa 66,28 odsto, slijede zemlje potpisnice sporazuma "Cefta 2006" sa 13,04 odsto, dok ostale zemlje učestvuju sa 20,67 odsto.

U prvom polugodištu ove godine u odnosu na isti period 2015. godine zabilježen je rast izvoza u EU od 5,64 odsto, rast uvoza iz EU od 2,44 odsto, što je rezultiralo padom trgovinskog deficita sa EU od 4,4 odsto, s obzirom na to da je rast izvoza bio veći od rasta uvoza.

Izvoz industrijskih proizvoda u prvih šest mjeseci ove godine porastao je za 2,1 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, a njihov uvoz za 0,4 odsto, što je dovelo do pada deficita za oko tri odsto. Istovremeno je u ovom periodu zabilježen rast izvoza poljoprivrednih proizvoda za 12,83 odsto.

Od glavnih trgovinskih partnera, najveću pokrivenost uvoza izvozom BiH ima sa Austrijom, Slovenijom, Njemačkom, Hrvatskom, Italijom, Turskom i Srbijom.

U prvom polugodištu 2016. godine BiH je najviše izvozila u Njemačku, Italiju, Hrvatsku, Sloveniju, Austriju, Srbiju, Tursku, Crnu Goru, Mađarsku i Holandiju.

Izvoz u ove zemlje čini 74,7 odsto ukupnog izvoza. Najviše se uvozilo iz Njemačke, Italije, Srbije, Hrvatske, Kine, Slovenije, Turske, Rusije, Austrije i Poljske. Uvoz iz ovih zemalja u periodu januar-jun 2016. godine učestvuje sa 72,1 odsto u ukupnom uvozu BiH.

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa sačiniće posebnu informaciju o robnoj razmjeni sa zemljama potpisnicama "Cefta 2006", sa preporukama i mjerama za unapređenje izvoza u korist BiH.

Savjet ministara BiH, na prijedlog Agencije za bezbjednost hrane BiH, donio je pojedinačne pravilnike o izmjenama i dopunama tri pravilnika kojima se uređuje bezbjednost i unapređuje kvalitet hrane i vrši njihovo usklađivanje sa legislativom EU.

Riječ je o izmjenama i dopunama Pravilnika o mikrobiološkim kriterijumima za hranu, o izmjenama i dopunama Pravilnika o tržišnim standardima za maslinovo ulje, i o izmjenama i dopunama Pravilnika o maksimalno dozvoljenim količinama za određene kontaminante u hrani, koji nose oznaku "E", kao potvrdu usklađenosti sa EU propisima.

Na ovaj način BiH će imati usaglašene propise sa EU akijem /acljuis/ u ovim oblastima, što će omogućiti domaćim proizvođačima da imaju ravnopravan tretman na tržištu.

Cilj ovih pravilnika je zaštita potrošača i omogućavanje da izvrše izbor u vezi sa hranom koju upotrebljavaju, kao i zaštita proizvođača u smislu otklanjanja barijera u trgovini.

Prihvaćen je prijedlog prve izmjene Sporazuma o grant sredstvima za razvojne ciljeve između Vlade SAD, koju predstavlja USAID, i Savjet ministara BiH, koje predstavlja Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH i dalo je ovlaštenje ministru za ljudska prava i izbjeglice Semiha Borovac za potpisivanje.

Na ovaj način rok za završetak sprovođenja sporazuma produžava se sa 30. septembra 2018. na 31. decembar 2021. godine, zbog usklađivanja njegovog sprovođenja sa novom USAID-ovom Strategijom razvoja i saradnje sa BiH 2017 -2021. godine.

Riječ je Sporazumu sa USAID-om iz 2015. godine, vrijednim 1.750.000 dolara granta, radi stvaranja funkcionalnijih i odgovornijih institucija i aktera koji rade u interesu građana.

Sredstva su namijenjena unapređenju kapaciteta Agencije za ravnopravnost polova BiH za rješavanje rodnog nasilja, te unapređenja kapaciteta lokalnih istraživača društvenih nauka za sprovođenje nezavisnog i savremenog istraživanja u oblasti društvenih nauka, naročito u oblasti ljudskih prava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana