U proizvodima »Pekabeska« nema prekomjernog učešća dodatnih fosfata

Srna
U proizvodima »Pekabeska« nema prekomjernog učešća dodatnih fosfata

Banjaluka - Prekomjerno učešće dodatih fosfata u proizvodima kompanije „Pekabesko" Ilinden (Makedonija), uvezenim u Bosnu i Hercegovinu, nije prikazano ni u jednom nalazu, nijedne inspekcije u Republici Srpskoj i BiH za svih pet godina koliko kompanija „Leburić komerc" iz Prnjavora uvozi te proizvode u BiH, tvrdi se u saopšenju „Leburić komerca".

S ciljem da dodatno zaštiti sve svoje kupce i obezbijedi, kako se dodaje u saopštenju, još jednu potvrdu da se radi o jednom od najkvalitetnijih suhomesnatih brendova u regionu, proizvedenih prema najvišim evropskim standardima bezbjednosti hrane i kontrole kvaliteta, kompanija „Leburić komerc" poslala je sve proizvode kompanije „Pekabesko" na vanrednu analizu u Veterinarski institut Republike Srpske „Dr Vaso Butozan".

Takođe, kompanija „Leburić komerc" poslaće na superanalizu proizvod „Gold - pileći file vakum", jedini proizvod iz „Pekabesko" asortimana za koji je Inspekcija za hranu RS ikad izdala i nedavno objavila nalaz u kojem se navodi prekomjerno učešće fosfata u proizvodu.

"Superanaliza u kredibilnoj i certifikovanoj instituciji u Beogradu, koja ima sve uslove za ovakve vrste analize u skladu s evropskim propisima i standardima, trebalo bi da pokaže po zdravlje ljudi izuzetno značajnu razliku u učešću ukupnih i dodatih fosfata u hrani, koja je potpuno zanemarena prilikom izdavanja i plasiranja informacija o Naredbi Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske o zabrani trgovine i povlačenju „Pekabesko" namirnica", navodi se u saopštenju.

Kupcima „Pekabesko" proizvoda i javnosti u RS i BiH u svakom trenutku biće, kako dodaju, dostupne sve informacije u vezi s rezultatima nalaza kredibilnih i certifikovanih institucija za kontrolu bezbjednosti i kvaliteta hrane s prvenstvenim ciljem zaštite zdravlja i prava na kvalitet kupaca, te s ciljem zaštite imidža i nepravedno ugroženih poslovnih interesa jednog od najvećih proizvođača suhomesnatih proizvoda na Balkanu i svih njegovih ovlaštenih distributera.

Iz Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS je, 5.decembra, saopšteno da je određenim proizvodima Mesne industrije „Pekabesko" iz Makedonije utvrđen sadržaj prehrambenih aditiva iznad dozvoljenih.

Radi se, kako je tada navedeno, o povećanom sadržaju fosfata, zbog čega se ovi proizvodi proglašavaju kao „zdravstveno neispravni", na osnovu Zakona o hrani RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana