U prodavnicama i kafanama ostavljeno 6,2 milijarde KM

Marijana Miljić
U prodavnicama i kafanama ostavljeno 6,2 milijarde KM

Banjaluka - Stanovnici Srpske za devet mjeseci ove godine u prodavnicama na veliko i malo, te u ugostiteljskim objektima ostavili su 6,2 milijarde maraka, podaci su Zavoda za statistiku RS.

Promet u prodavnicama na veliko i malo za devet mjeseci ove godine iznosio je 6,1 milijardu KM.

- Za hranu, piće i duvan potrošači su za devet mjeseci izdvojili oko milijardu maraka, dok su za predmete za domaćinstvo potrošili 628,8 miliona KM - podaci su Zavoda. 

Prodavnice nepoljoprivrednim poluproizvodima, otpacima i ostacima za devet mjeseci bilježe promet od oko 1,1 milijardu KM.  

- Kada su u pitanju prodavnice na malo, nespecijalizovane prodavnice bilježe najveći promet i to od 908,9 miliona KM - podaci su Zavoda za statistiku RS.

Naglasili su da je iz mjeseca u mjesec primjetan rast prometa u prodavnicama, te da je samo u trećem tromjesečju ove godine u odnosu na drugo tromjesečje promet veći za 8,3 odsto.

U ugostiteljskim objektima u Srpskoj stanovnici su za prvih devet mjeseci ostavili 83,2 miliona KM. U periodu od jula do septembra promet u kafanama iznosio je 31,3 miliona KM.

- U drugom tromjesečju u ugostiteljskim objektima potrošeno je 28,1 milion KM, a u prva tri mjeseca ove godine 23,7 miliona maraka - podaci su Zavoda.  

Predsjednik Asocijacije samostalnih trgovinskih radnji regije Banjaluka Bogdan Marjanović rekao je da je glavni razlog povećanog prometa u prodavnicama nekontrolisani rast cijena.

- Stalno je primjetan trend rasta cijena, zbog čega stanovnici svaki dan moraju da ostavljaju više novca u prodavnicama za iste stvari -  rekao je Marjanović. On kaže da je teško trenutno ocijeniti hoće li se nastaviti trend rasta cijena osnovnih životnih namirnica.

- U Srpsku se uvozi oko 80 odsto proizvoda, što znači da će cijene, prije svega, zavisiti od kretanja u inostranstvu. Ukoliko zemlje iz kojih uvozimo namirnice budu formirale više cijene, onda ćemo i mi morati da istaknemo nove cjenovnike - istakao je Marjanović.

Cijene

U Zavodu za statistiku RS kazali su da je samo u oktobru u odnosnu na mjesec ranije poskupjelo meso, mlijeko, sir, jaja, ulje, te pojedine vrste voća i povrća. Takođe je primjetan rast cijena pojedinih alkoholnih i bezalkoholnih pića. 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana