U pro­ble­mi­ma ci­je­la svjet­ska auto­in­dus­tri­ja

Glas Srpske
U pro­ble­mi­ma ci­je­la svjet­ska auto­in­dus­tri­ja

DE­TRO­IT, FRAN­KFURT - Po­ten­ci­jal­ni krah je­dne ili vi­še ame­ri­čkih auto­mo­bil­skih kom­pa­ni­ja, kao što su "Yene­ral Mo­tors", "Ford Mo­tor" ili "Kraj­sler", mo­gao bi to­kom sa­mo je­dne go­di­ne da do­ve­de do uki­danja do 2,5 mi­li­ona ra­dnih mjes­ta, pro­izi­la­zi iz naj­no­vi­je stu­di­je ame­ri­čkog Cen­tra za auto­mo­bil­sko is­tra­ži­vanje, pre­no­si Ta­njug.

U pro­ble­mi­ma je ci­je­la svjet­ska auto­mo­bil­ska in­dus­tri­ja, ta­ko da kri­za ni­je mi­moi­šla ni naj­ve­ćeg proi­zvo­đa­ča, ja­pan­sku "To­jo­tu", ko­ja je upo­zo­ri­la da će joj ovo­go­dišnji pro­fit bi­ti naj­manji u posljednjih 13 go­di­na. Oba­vje­štenja o pa­du pro­fi­ta sti­gla su i od ja­pan­skih proi­zvo­đa­ča "Ni­san" i "Su­zu­ki".

Ana­li­ti­ča­ri dje­li­mi­čno za nas­ta­lu si­tu­aci­ju na svjet­skom trži­štu auto­mo­bi­la, osim glo­bal­ne fi­nan­sij­ske kri­ze, pri­pi­su­ju upra­vo nas­ta­loj si­tu­aci­ji u se­kto­ru ja­pan­ske auto­mo­bil­ske in­dus­tri­je "ko­ja je svo­jom po­li­ti­kom ne­pres­ta­ne ras­tegljivos­ti prou­zro­ko­va­la da se in­dus­tri­ja auto­mo­bi­la ne mo­že izbo­ri­ti sa kri­zom i te­ško po­dno­si njene posljedi­ce".

Ra­zlog pro­ble­ma ame­ri­čkih proi­zvo­đa­ča je pad proi­zvodnje u svim di­je­lo­vi­ma auto­mo­bil­ske in­dus­tri­je u SAD. Proi­zvodnja bi pak po­sli­je prve go­di­ne od even­tu­al­nog ban­kro­ta, mo­gla da po­čne da oživljava za­hvaljuju­ći ras­tu pro­du­kci­je pre­ži­vje­lih auto­mo­bil­skih fir­mi, ta­ko da bi gu­bi­tak ra­dnih mjes­ta to­kom vre­me­na bio smanjen na oko mi­li­on, re­zul­ta­ti su is­tra­ži­vanja stu­di­je po­me­nu­te agen­ci­je. Ame­ri­čka auto­mo­bil­ska in­dus­tri­ja se su­oča­va sa vi­so­kim gu­bi­ci­ma zbog pa­da tražnje za vo­zi­li­ma na trži­štu u SAD.

Naj­ve­ći ame­ri­čki auto­mo­bil­ski gi­gant "Yene­ral Mo­tors", sa­op­štio je da je u tre­ćem tro­mje­se­čju is­ka­zao gu­bi­tak od 4,2 mi­li­jar­de do­la­ra, dok je kon­ku­ren­tski "Ford" u is­to vri­je­me imao gu­bi­tak od go­to­vo tri mi­li­jar­de do­la­ra, na­javljuju­ći dalje smanjenje pla­ta za­po­sle­nih. Te su fir­me is­ka­za­le zna­ča­jan pad te­ku­će li­kvi­dnos­ti po­što su bi­le pri­nu­đe­ne da ra­di održa­vanja nor­mal­ne proi­zvodnje upum­pa­ju zna­čaj­ne go­to­vin­ske izno­se. "Yene­ral" je, is­to­vre­me­no, po­ru­čio da u sa­dašnjoj si­tu­aci­ji mo­ra da odlo­ži uvo­đenje no­vih mo­de­la na trži­šte, da ogra­ni­či proi­zvodnju pos­to­je­ćih, i otpus­ti još ra­dni­ka, pri­je sve­ga, iz admi­nis­tra­ci­je.

Da bi pre­va­zi­šli kri­zu ru­ko­vo­di­oci tri vo­de­će ame­ri­čke fir­me za proi­zvodnju auto­mo­bi­la, za­tra­ži­li su od vla­de hi­tnu fi­nan­sij­sku po­moć od 50 mi­li­jar­di do­la­ra za pre­va­zi­la­ženje te­ku­ćih  pro­ble­ma iza­zva­nih glo­bal­nom eko­nom­skom kri­zom i ve­li­kim pa­dom pro­da­je vo­zi­la u SAD.

I njema­čke auto­mo­bil­ske kom­pa­ni­je ho­će na­vo­dno da tra­že fi­nan­sij­sku po­moć iz vla­di­nog pa­ke­ta ko­ji je prvo­bi­tno bio na­mi­jenjen za­šti­ti ba­na­ka te zemlje. Odjeljenja fi­nan­sij­skih uslu­ga "Fol­ksva­ge­na", BMW-a i "Daj­mle­ra" su se, na­vo­dno, do­go­vo­ri­la da će tra­ži­ti vla­di­ne ga­ran­ci­je, a ne fi­nan­sij­sku inje­kci­ju. I BMW i njegov ri­val "Daj­mler" sa ču­ve­nom ro­bnom mar­kom "Mer­ce­des Benc", su u okto­bru smanjili pro­da­ju za 8,3, odno­sno za 18,1 od­sto, a pad pro­fi­ta za 5,1 pro­ce­na­ta oče­ku­je i "Por­še", ko­ji je pos­tao ve­ćin­ski vla­snik "Fol­ksva­ge­na".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana