U pogonima “Beme” skrojena 22 miliona pari cipela

Anita Janković Rečević
U pogonima “Beme” skrojena 22 miliona pari cipela

BANjALUKA - Fabrika obuće “Bema”, koja je iz nule izgradila imidž istinskog privrednog giganta, danas proslavlja svoj veliki jubilej, 20 godina postojanja i rada u kojima je uspjela da sašije gotovo 22 miliona pari cipela koje su prodavane širom Evrope i SAD.

U protekle dvije decenije ova fabrika, koja je proizvodnju započela u  devastiranim pogonima bivše Tvornice obuće “Bosna”, uradila je mnogo, a to najbolje ilustruju impozantne brojke. Na inostrano tržište od 2004. godine do danas izvezli su robu vrijednu 206,45 miliona KM, ostvarili saradnju sa 20 ino-kupaca, a u njenim pogonima u Banjaluci i Mrkonjić Gradu radi 1.150 radnika koji marljivo šiju modnu, radnu i planinarsku obuću.     

Direktor “Beme” Marinko Umičević kaže da su ni iz čega napravili jednu od najmodernijih fabrika obuće u regionu i Evropi.

- Kada smo ušli u pogone “Bosne”, ničega nije bilo. Sve je bilo devastirano, mašine odnesene. Obnovili smo prostor, kupili mašine i startovali sa jednom šivaonom za austrijsku kompaniju “Paul Green”, koja je bila naš prvi kupac.  Da je bilo teško, jeste.  Iza nas je mnogo odricanja, ali se isplatilo. Sačuvali smo radna mjesta, opstali i ostali, za razliku od desetine banjalučkih preduzeća koja su poklekla pred izazovima ekonomskih turbulencija - rekao je Umičević.

Za sve ove godine, priča on, sa nivoa BiH nisu imali nikakvu podršku. 

- Nema povrata PDV-a na prevoz i topli obrok, čime bismo mogli obezbijediti 10 odsto veće plate radnicima. Kurs marke je godinama isti, zbog čega gubimo veliki novac, a nema ni podsticaja na nivou BiH. Jedini pozitivan potez je onaj ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Staše Košarca da se smanje i ukinu carine na uvoz repromaterijala. S druge strane, zahvalan sam Vladi Srpske što je izašla u susret industriji obuće i tekstila. Temelje ovoj industriji udario je predsjednik RS Milorad Dodik koji je, dok je obavljao funkciju premijera, odobrio 50 KM po radniku. Bivši ministar finansija RS Zoran Tegeltija je uveo da plaćamo 25 odsto bruto doprinosa, što je spaslo industriju od propasti. Da nije bilo te podrške, mi bismo se ugasili - kategoričan je Umičević.

Naveo je da “Bema” ove godine dijeli sudbinu kompletne domaće industrije. Zbog pada potražnje na zapadu, ali i sve izraženijih klimatskih promjena suočeni su sa nedostatkom posla.

- U godini jubileja smo očekivali blagostanje, da proizvodni pogoni “eksplodiraju”, ali smo došli u probleme jer imamo 25 odsto manje posla nego lani. Klimatske promjene su jako mnogo negativnih stvari donijele industriji obuće i tekstila. Snijega nije bilo već nekoliko godina  pa su magacini puni zimske obuće, a ekonomska kriza i pad kupovne moći u Evropi su dodatno otanjili prodaju. Ove godine se desio i rast minimalne plate, što nas je dodatno opteretilo. Predviđanja su neizvjesna i za naredni period, ali moramo biti optimistični zbog naših radnika. Moramo sve učiniti da dođemo do novih kupaca - rekao je Umičević.

Fabrika trenutno posluje sa četiri ozbiljna austrijska kupca. To su pomenuti “Paul Green” za koji  rade visoku modnu obuću, zatim firma “Lonja” koja ove godine slavi 100 godina postojanja i jedna je od najboljih firmi u Evropi, ali se, nažalost, našla u problemima. Za “Hannjag” šiju gojzerice, a sarađuju i sa kompanijom “Fedelio” za koju rade poluortopedsku modnu obuću. Tu je i italijanska firma “Riko” za koju radnice u Mrkonjić Gradu šiju poluvojnu obuću, koja se konstantno traži.

- Novih kupaca, nažalost, nema. Italijani su se mahom okrenuli obućarskim firmama u Albaniji, a izuzetno su aktivne Indonezija, Malezija, Vijetnam i Kambodža, s tim da imamo sreće što su te zemlje daleko pa njihova cipela putuje dva mjeseca, a naša danas izađe iz pogona, a već je sutra u Beču i Minhenu. To je naša velika prednost, plus kvalitet koji je daleko bolji u odnosu na onaj iz azijskih zemalja. Ono što bi nam moglo dati prednost u godinama koje slijede je ukidanje podsticaja u EU, koja od ove godine u industriji obuće ne vidi ništa interesantno, tako da su sada u problemu fabrike koje posluju u Češkoj, Mađarskoj, Slovačkoj, Hrvatskoj i Portugaliji - pojasnio je Umičević.

Uprkos manjku posla, nisu otpustili nijednog radnika, sve plate isplaćuju na vrijeme i nikome ne duguju ni feninga, počevši od države, dobavljača do samih radnika.

- Zaposleni u “Bemi” imaju brojne benefite. Prosječna plata u firmi je 1.065 KM, a zahvaljujući redovnoj isplati plate, koja nikada nije zakasnila ni dana, kreditno su sposobni, što je značajno jer mogu riješiti stambeno pitanje.  Imamo ugovore sa više od 35 firmi kod kojih mogu kupovati raznu robu na rate, plaćene sistematske preglede, dva para cipela, besplatne udžbenike za djecu, topli obrok, prevoz, na šta sam izuzetno ponosan. Mi smo jedna velika porodica koja se pomaže i u dobru i u zlu - naveo je Umičević.

Govoreći o planovima za budućnost Umičević priča da “Bema” planira praviti zgradu sa 100 stanova na prostoru sadašnjeg parkinga.

- Plan je da na prvom spratu bude vrtić u kojem bi bila smještena djeca naših radnika koji sada imaju veliki problem da dobiju mjesto u javnim predškolskim ustanovama, a privatni su im skupi. Ove godine šest radnica je bilo primorano da da otkaz jer im nije imao ko čuvati djecu.  Vrtić bi bio još jedan motiv da ostanu i rade u “Bemi”. Planiramo i 50 stanova po proizvodnoj cijeni dati radnicima zaposlenim na ključnim pozicijama kako bismo ih zadržali da ostanu kod nas i narednih godina - rekao je Umičević i podvukao da za sada nemaju problema sa odlivom radnika.

Jedan od ciljeva je i ozbiljnije pokretanje domaće proizvodnje koja sada čini tek oko jedan odsto ukupne proizvodnje.

- Ima prostora za daleko više, ali nam trebaju obrtna sredstva. Lani smo uložili 500.000 KM i napravili cipele za zimu, ali nismo prodali ni pet pari jer nije bilo snijega. Mada, generalno gledano, zadovoljni smo prodajom u naša dva maloprodajna objekta u Banjaluci, gdje danas i sutra imamo 20 odsto popusta na cjelokupan asortiman. Častimo kupce povodom jubileja - dodao je Umičević.

Svečana akademija

Svečana akademija povodom 20 godina rada “Beme” biće održana 24. septembra u Banskom dvoru Kulturnom centru u Banjaluci, kada će biti predstavljena i monografija, čija je priprema u toku.

- Na tom događaju podijelićemo poklone i priznanja radnicima za 20 godina rada kao i plakete svima onima koji su na razne načine pomogli da “Bema” bude ovo što je danas, jedan od simbola Banjaluke i ponos domaće ekonomije. Održaćemo prigodan kulturni program koji će voditi Miro Janjanin, nakon čega će uslijediti koktel. U dvorištu fabrike smo simbolično posadili i 20 breza jer je “Bema” prepoznatljiva po toj vrsti drveća.  Imali smo u planu veliki koncert na kojem bismo okupili sve radnike, ali zbog krize smo odustali kako bismo sačuvali novac - rekao je Marinko Umičević.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana