U padu i otkup i prodaja domaćih proizvoda

Milijana Latinović
U padu i otkup i prodaja domaćih proizvoda

BANjALUKA - Vrijednost prodaje proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva u Republici Srpskoj u četvrtom kvartalu prošle godine iznosila je više od 90 miliona maraka i za 8,4 odsto je manja u odnosu na isti period godinu ranije.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, vrijednost otkupa i prodaje proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva u četvrtom tromjesečju prošle godine iznosila je više od 118 miliona maraka, od čega se više od 90 miliona odnosilo na prodaju tih proizvoda iz vlastite proizvodnje, dok se ostatak odnosio na otkup od porodičnih poljoprivrednih gazdinstava.

Prema podacima Zavoda, najviše novca slilo se od prodaje proizvoda šumarstva i to 38,4 miliona maraka i stočarskih proizvoda, koji su donijeli 27,3 miliona maraka.

Osim prodaje, pao je i otkup čija je vrijednost u navedenom prošlogodišnjem periodu iznosila nešto više od 28 miliona maraka i za skoro 26 odsto je manja u odnosu na isti period 2020. godine.

Statističari su izračunali da su najveći udio u ukupnom otkupu imali stočarski proizvodi i to 18,6 miliona, dok je vrijednost otkupa voćarskih i vinogradarskih proizvoda iznosila oko dva miliona maraka.

Sekretar Udruženja šumarstva i prerade drveta u Privrednoj komori RS, Lazo Šinik kaže za “Glas Srpske”  da je proizvodnja šumskih sortimenata takođe osjetila udarce pandemije virusa korona.

Osim toga, dodao je Šinik, posljednje dvije godine bilježi se konstantan podbačaj u izvršenju plana proizvodnje.

- Proizvodnja u šumarstvu lani bila je za 8,2 odsto manja, nego u 2020. godini. Najveći problem prilikom ispunjavanja plana jeste to što nedostaje radnika, mehanizacija je dotrajala, kooperanti koje angažuju za izvlačenje trupaca ne ispoštuju dogovor, tako da je razloga za slabije rezultate nekoliko. Naruku im ne idu ni cijene goriva. Od toga kako oni sada rade zavisi i šumarstvo i drvoprerada - rekao je Šinik.

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača, Stojan Marinković rekao je da je stočarski sektor narušen i da stočarski fond pada.

- Suočavamo se padom prodaje, padom cijene žive stoke, a uvoz sve više raste i to uništava domaću poljoprivrednu proizvodnju. Rješenje mora biti sistemsko, od sinhronizacije podsticajne politike u entitetima do ograničenja uvoza primarnih poljoprivrednih proizvoda i prerađevina - rekao je Marinković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana