U novu godinu sa manjim dugom

Jana Kezić
U novu godinu sa manjim dugom

BANjALUKA - Pred privrednicima i javnim sektorom u Srpskoj je posljednja ovogodišnja šansa za prebijanje dugova, a iako se iz mjeseca u mjesec na multilateralne kompenzacije na Banjalučkoj berzi prijavljuje sve manje učesnika i privrednici i čelnici lokalnih zajednica smatraju da je ovu šansu potrebno iskoristiti, jer je to pravi put za uvođenje finansijske discipline.

Prema podacima objavljenim na Banjalučkoj berzi, šesta ovogodišnja kompenzacija zakazana je za sutra, a unos obaveza počinje već danas.

- Prijavljuju se obaveze dospjele do 1. decembra ove godine putem obrasca koji se može preuzeti na internet stranici berze - naveli su iz Banjalučke berze i dodali da će se ispravka unosa vršiti do 17. decembra do 15 časova.

Naveli su i da učesnici mogu prijavljivati obaveze i prema privrednim subjektima iz FBiH koji su registrovani u ovom sistemu.

Predsjednik Područne privredne komore Doboj Radovan Pazurević kazao je za “Glas Srpske” da je potrebno uvesti finansijsku disciplinu u svim sektorima.

- Smatram da i javne ustanove treba da budu u finansijskoj kondiciji i da niko nikome ništa ne duguje - kazao je Pazurević.

Kako je dodao, ako je neko nekome dužan, a onaj koji potražuje ne zna kada će pristići ta sredstva, onda je teško i ne može se ništa relaksirano planirati.

- Moje razmišljanje je da bi trebalo ići u tom pravcu ako treba nekome da da se pomogne da se možda i finansijske institucije i banke malo uključe da konačno skinemo to pitanje s dnevnog reda i da više nemamo potraživanja koja traju dugo vremena - kazao je Pazurević.

Predsjednik Saveza opština i gradova u RS Ljubiša Ćosić kaže da se već nekoliko godina stvara prilika da se multilateralna kompenzacija primjenjuje kao finansijski instrument za ubrzanje privrednih i novčanih tokova.

- Od kada su počele multilateralne kompenzacije to se zaista pokazalo kao dobar alat za izmirenje obaveza između različitih subjekata. Još jednom apelujem na sve lokalne zajednice, tako i na sve njihove partnere i dobavljače da iskoriste priliku koju pruža multilateralna kompenzacija i smanje svoje obaveze ili potraživanja - kazao je Ćosić.

Kako je dodao, bitno je što su opštine i gradovi bili u prilici da svoje obaveze i potraživanja izmiruju sa različitim privrednim subjektima.

Rezultati

Do sada je putem multilateralnih kompenzacija prebijeno više od milijardu maraka obaveza i potraživanja. Prema podacima Banjalučke berze, od prve kompenzacije, koja je održana 2015. godine, najbolji rezultat ostvaren je 2017. godine, kada je prebijeno više od 195 miliona maraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana