U naftnu industriju 650 miliona evra

Vanja Štrbac
U naftnu industriju 650 miliona evra

BANjA LUKA - Ruski partneri namjeravaju da u narednim godinama u naftnu industriju Republike Srpske ulože ukupno 650 miliona evra.

Kazao je ovo u petak u Banjoj Luci premijer RS Milorad Dodik po povratku iz Moskve. On je kazao da je sa predstavnicima kompanije "Zarubežnjeft" razgovarao o daljem nastavku rekonstrukcije Rafinerije nafte u Brodu, gdje je ta kompanija preduzela aktivnosti za puštanje u pogon nove linije, podizanje kapaciteta sa 1,2 miliona na 4,2 miliona tona prerade sirove nafte i dostizanje kvaliteta "evro 5".

- Ruski partneri zainteresovani su da se zaključi ugovor o koncesiji za istraživanje ležišta sirove nafte i prirodnog gasa koje bi radile kompanije "Zarubrežnjeft" i "Gaspromnjeft". Postoji interesovanje da se u brodskoj rafineriji otvori carinski terminal, a potvrđena je i spremnost da se ubrzaju sve aktivnosti na projektovanju i izgradnji pruge Brod - Modriča u dužini od 47 kilometara - naglasio je premijer RS.

Dodik je rekao da su ruski partneri spremni da za širenje benzinskih pumpi i 300 prodajnih objekata, te za modernizaciju i rekonstrukciju postojećih "Petrolovih" pumpi ulože 150 do 200 miliona evra, dok ukupna investicija kompanija "Zarubežnjeft" i "Njeftegazinkor" u sljedećih pet godina iznosi preko milijardu evra.

On je rekao da je sa ruskim partnerima dogovoreno da se u okviru projekta "Južni tok" i priključenja RS tom gasovodu krene u višu operativnu fazu, kroz izradu studije izvodljivosti koja će biti integralni dio biznis plana.

Istakao je da je u razgovorima sa ruskim partnerima bilo govora i o izgradnji aerodroma u Trebinju, za koji se radi prethodna studija izvodljivosti koja će biti završena do kraja aprila.

Nezadovoljan procesom privatizacije, Dodik je kazao da će Vlada, u skladu sa zakonskom obavezom, idućeg mjeseca Narodnoj skupštini RS podnijeti informaciju o tom procesu.

- U ovom procesu nije bila ključna Komisija za reviziju procesa privatizacije već Specijalno tužilaštvo RS i Sud, jer su jedino oni mogli da ponište nezakonite privatizacije - istakao je Dodik i dodao da je nezadovoljan i radom Specijalnog tužilaštva RS, Tužilaštva RS, Specijalnog suda i Suda, jer se očigledno vidi da "oni poprimaju elemente uticaja nekih zainteresovanih krugova koji su vršili kriminalnu privatizaciju".

"Štrabag"

Premijer RS je rekao da bi Vlada sa austrijskom kompanijom "Štrabag" mogla do kraja marta, a najkasnije u prvoj sedmici aprila, da potpiše sporazum o izgradnji autoputa Banja Luka - Doboj.

- "Štrabag" do kraja marta mora Vladi RS da predoči svoje finansijske sposobnosti za izgradnju ove dionice autoputa. Ako se to ne desi, onda ćemo se usmjeriti na alternativne mogućnosti koje će obezbijediti da do juna imamo jasno preciziranu situaciju o tome na koji način će se graditi ova dionica - naglasio je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana