U krizi vodeće svjetske ekonomije

Glas Srpske
U krizi vodeće svjetske ekonomije

TOKIO - Finansijska kriza izbacuje iz kolosjeka vodeće svjetske ekonomije, gurajući ih u recesiju.

Japanska industrijska proizvodnja i potrošnja stanovništva naglo su pali u oktobru. Tempo kojim kompanije smanjuju produkciju, a narod odustaje od trošenja, iznenadio je ekonomiste i navodi na zaključak da drugoj najvećoj privredi svijeta prijeti dublja i duža recesija nego što se

mislilo.  Auto-industrija je najteže pogođena, a njene nevolje su počele da se prelivaju na druge sektore, kao što su čeličane.

Kanada se u petak pridružila rastućem broju država koje su zvanično u recesiji. Japan, Njemačka, Italija i evrozona kao cjelina, već su na listi na kojoj se očekuje skoro priključenje SAD i Velike Britanije. Vlada Kanade kaže da očekuje da će se deveta najveća svjetska ekonomija umanjiti u ovom i narednom kvartalu. Ali, za razliku od mnogih sa kojima dijeli sudbinu, kanadska država nije ponudila gotovo nikakvu pomoć privredi.

Kao dalji dokaz da čak i nove ekonomske sile nisu pošteđene,
očekuje se da će Indija objaviti najniži privredni rast u trećem kvartalu za protekle četiri godine.

U Južnoj Koreji, četvrtoj najvećoj ekonomiji Azije, neočekivano oštar pad fabričke produkcije u prošlom mjesecu navodi analitičare da govore o punoj recesiji, a ne usporavanju o kome govori vlada.

Na Tajvanu, dva vodeća svjetska proizvođača čipova, TSMC i UMC, u petak su rekli da će smanjiti troškove za 20 odsto u očekivanju velikog pada u sektoru.

- Suočena sa snažnim rastom nezaposlenosti poslije izbijanja globalne finansijske krize, Španija će u javne radove i druge mjere suzbijanja recesije uložiti dodatnih 11 milijardi evra - rekao je premijer Španije Hoze Luis Rodrigez Zapatero.

Veći dio najavljenih sredstava namijenjen je lokalnim vlastima za ulaganja u projekte javnih radova.

Suočen sa padom potražnje koji je doveo do zatvaranja nekoliko fabrika i otpuštanja radnika, španski automobilski sektor,  koji izvozi 80 odsto proizvodnje i zaslužan je za 10 odsto BDP bio je prisiljen zatražiti pomoć od vlade.

Privreda Španije pogođena je naglim privrednim usporavanjem usljed pritisaka globalne kreditne krize. U trećem ovogodišnjem tromjesečju oslabila je po prvi put od 1993. godine, i to 0,2 odsto, približivši se ivici recesije.

Povjerenje

Sumorni podaci iz Japana uslijedili su poslije jučerašnje opomene Kine da je eksplozivni ekonomski rast najveće zemlje u razvoju u oštrom usporavanju koje prijeti njenoj stabilnosti, dok je u Evropi poslovno povjerenje u evrozoni palo na najnižu granu u 15 godina podstičući zahtjeve za novim smanjenjem regionalnih kamata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana