U istraživanja nalazišta nafte na području RS biće uloženo 6,59 miliona evra

Agencije
U istraživanja nalazišta nafte na području RS biće uloženo 6,59 miliona evra

BEOGRAD - U istraživanja potencijalnih nalazišta nafte i gasa na teritoriji Republike Srpske do kraja ove godine biće uloženo 6,59 miliona evra, rekli su u Naftnoj industriji Srbije, prenose agencije.

Za sada se izvode takozvana 2D seizmička ispitivanja u Republici Srpskoj, koje za potrebe “Jadran – Naftagasa” izvodi kompanija “Kalinjingrad geofizika”.

Osim tih istraživanja, u Naučno tehnološkom centru NIS-a analiziraju se svi stari podaci 2D seizmičkih profila i podataka koji su rađeni prije dvadesetak i više godina, a posjeduju ih kompanije NIS i “Zarubežnjeft”.

Kompanija “Jadran-Naftagas” započela je 1. novembra prošle godine regionalna 2D seizmička ispitivanja na istražnom prostoru Novi Grad-Doboj (Opštine: Kozarska Dubica, Novi Grad, Kostajnica, Prijedor, Oštra Luka, Banjalika, Čelinac, Prnjavor i Doboj) i 490 kilometara detaljnih 2D reflektivnih seizmičkih ispitivanja na istražnom prostoru Semberije (Opštine: Bjeljina, Ugljevik, Lopare i manjim dijelom Zvornik).

U NIS-u kažu da se završetak regionalnih i detaljnih 2D seizmičkih ispitivanja očekuje u ovom mjesecu na prostoru Semberije, a zatim, takođe ovog mjeseca, počinju detaljna 2D seizmička ispitivanja na području Posavine.

Poslije obrade i interpretacija rezultata iz Semberije i Posavine biće locirana prva istražna bušotina na području Republike Srpske.
Do kraja 2014. godine, investicije “Jadran-Naftagasa” u istraživanje nafte i gasa u Republici Srpskoj iznosiće oko 41 milion dolara.

“Jadran - Naftagas” je zajedničko preduzeće NIS “Gaspromnjefta” i “Njeftgasinkora”, osnovano 14. decembra 2010. godine u Banjaluci, sa osnovnom djelatnošću istraživanja i proizvodnje ugljovodonika na teritoriji Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana