U in­dus­tri­ji Re­pu­bli­ke Srpske proi­zvodnja ve­ća 8,7 od­sto

Nada Branković
U in­dus­tri­ji Re­pu­bli­ke Srpske proi­zvodnja ve­ća 8,7 od­sto

BANjA LU­KA - Pre­ma po­da­ci­ma Re­pu­bli­čkog za­vo­da za sta­tis­ti­ku, in­dus­tri­ja Re­pu­bli­ke Srpske za se­dam mje­se­ci ove go­di­ne bilježi rast obi­ma proi­zvodnje za 8,7 od­sto u odno­su na is­ti pe­ri­od la­ni.

Pre­ma po­da­ci­ma Mi­nis­tar­stva pri­vre­de, ener­ge­ti­ke i ra­zvo­ja RS zna­ča­jan do­pri­nos ovom po­ve­ćanju da­la je proi­zvodnja  stru­je, ko­ja je u po­sma­tra­nom pe­ri­odu po­ve­ća­na 23,5 od­sto u odno­su na jul 2007. go­di­ne.

- U ju­lu ove go­di­ne proi­zvodnja TE “Gac­ko” je 150,27 GNjh što je za 0,33 od­sto vi­še od pla­na ko­ji je pre­dvi­đen Elek­tro­ener­get­skim bi­lan­som RS za 2008. go­di­nu, dok je u is­tom mje­se­cu TE “Ugljevik” os­tva­ri­la proi­zvodnju od 149,30 GNjh što je 6,64 od­sto vi­še od pre­dvi­đe­nog pla­na - sa­op­šte­no je iz ovog mi­nis­tar­stva.

U ju­lu ove go­di­ne u ru­dni­ku “Bo­gu­to­vo Se­lo” proi­zve­de­no je  714.950 ku­bnih me­ta­ra ot­kriv­ke, što je 14,37 od­sto vi­še od pla­na.

- Proi­zvodnja u oblas­ti ru­dar­stva od ja­nu­ara do ju­la 2008. go­di­ne bilježi ve­ći obim proi­zvodnje za 20,5 od­sto u odno­su na is­ti pe­ri­od la­ni. Naj­zna­čaj­ni­je po­ve­ćanje ima va­đenje ka­me­nog i mrkog uglja, li­gni­ta i tre­se­ta gdje je za­bilježen rast obi­ma proi­zvodnje za 68,6 od­sto u odno­su na is­ti pe­ri­od pro­šle go­di­ne - is­ta­kla je por­tpa­rol mi­nis­tar­stva Ale­ksan­dra Vu­ka­ši­no­vić.

Do­da­la je da je iz ana­li­ze ras­ta fi­zi­čkog obi­ma proi­zvodnje u oblas­ti­ma tek­stil­ne in­dus­tri­je od 10,5 od­sto i in­dus­tri­je ko­že i obu­će za 3,3 od­sto, vidljivo da naj­ve­ći uti­caj na rast proi­zvodnje ima­ju proi­zvo­đa­či kod ko­jih do­mi­ni­ra proi­zvodnja vlas­ti­tih proi­zvo­da za inos­tra­no i do­ma­će trži­šte, te uvo­đenje no­vih te­hno­lo­gi­ja.

- Od ja­nu­ara do ju­la ove go­di­ne u oblas­ti proi­zvodnje na­mje­šta­ja za­bilježen je rast od 23,4 od­sto u odno­su na is­ti pe­ri­od la­ni - is­ta­kla je Vu­ka­ši­no­vi­će­va.

Me­tal­ni proi­zvo­di     

Na pad proi­zvodnje me­tal­nih proi­zvo­da za 16 od­sto u odno­su na is­ti pe­ri­od 2007. go­di­ne po­se­bno je uti­cao rast ci­je­na če­li­ka u se­dam mje­se­ci 2008. go­di­ne, kao i ne­ga­ti­vni efe­kti po­ve­ćanja ci­je­na naf­tnih de­ri­va­ta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana